Retro shoegaze elektronika

  2326

  M83

  Saturdays = Youth

  Datum izdanja: 14.04.2008.

  Izdavač: Virgin / Dallas Records

  Žanr: Alternative, Elektronika, Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. You, Appearing
  2. Kim & Jessie
  3. Skin of the Night
  4. Graveyard Girl
  5. Couleurs
  6. Up!
  7. We Own the Sky
  8. Highway of Endless Dreams
  9. Too Late
  10. Dark Moves of Love
  11. Midnight Souls Still Remain

  M83 je francuski elektro sastav koji je nastao početkom ovog tisućljeća u Antibesu, a osnovali su ga Anthony Gonzalez i Nicolas Fromageau. Prilikom rada na svom trećem studijskom albumu, Gonzales je odlučio da mu Fromageau ne treba te ga najurio, pa je od tada M83 njegov solo-projekt.

  Novi album M83 nosi ime “Saturdays = Youth“, čime bi se moglo naslutiti da je album prava brijačina, za subotni izlazak mladeži u neki disco club, ali taj zaključak bi bio prenagljen, pošto je ovaj niz pjesama vrlo lagan, bez nekih dancefloor killera, štoviše, rekao bih, vrlo sjetan i sanjiv.

  Osnova melodija zadire duboko u korijene disco glazbe, s mnogo synthova i new wave fora iz ’80-ih obogaćenih shoegaze tonovima. Jasno je uočljivo da se mnogo radilo na samim melodijama, da one postanu što jače i prodornije zbog čega je rađeno i s nizom producenata koji su dorađivali pjesme, a treba izdvojiti Kena Thomasa, poznatog po radu sa Sigur Rós i Suede, te Ewana Pearsona, koji je surađivao sa srodnim elektro bendovima The Rapture i Ladytron.

  Uvodna “You, Appearing” gotovo je u cijelosti instrumentalna, vođena klavirom, a u nju su ubačeni anđeoski vokali koji uopće nisu razumljivi i podosta podsjeća na radove Roberta Milesa. Već sljedeća, “Kim & Jessie“, ima ponešto dinamičniju podlogu koja zvuči vrlo retro, kao da je to neki zaboravljeni singl od prije 30-ak godina.

  Muziku podržava

  Nešto diskoidnija pjesma je “Couleurs” s vrlo plesnim ritmom, u “Up!” ističe se ženski vokal uz veliku pratnju synthova, “Highway of Endless Dreams” obara svojim monotonim ritmom koji se postepeno pumpa i nadograđuje, a sve završava jedanaest minutnom epopejom “Midnight Souls Still Remain“, u kojoj se gotovo ništa dramatičnog ne događa što se same glazbe tiče.

  Moram priznati da ovaj album neću predugo pamtiti, da je dobar i ništa više od toga, sumnjam da će mi se pobuditi neka želja za par mjeseci da ga ponovno preslušavam jer nema neku posebnu snagu niti draž, makar i nije preloš.

  U posljednjih par godina, izrodilo se mnogo mlađih elektro bendova koji na mnogo življi i efikasniji način pokušavaju oživjeti pomalo uspavani žanr, pa tako smatram da bendovi poput The Go! Team, LCD Soundsystem, Hot Chip ili Klaxons mogu pružiti mnogo više nego M83 makar je svaki bend međusobno teško uspoređivati.

  Gonzales, odnosno M83, nastavlja sigurnim putem francuske elektronike te vjerujem da će i dalje imati sljedbenike u svojem miješanju retro elektronike i shoegaze scene, s povremenim bljeskovima i padovima, a “Saturdays = Youth” je tu negdje u sredini, nit previše gore, niti dolje.

  Muziku podržava