Rens Argoa: Za tmurne jesenske dane

  486

  Rens Argoa

  Luciferin

  Datum izdanja: 20.10.2017.

  Izdavač: Samostalno izdanje

  Žanr: Alternative

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Luciferin
  2. Fragments of Memories
  3. Mesmerising Burden
  4. Inner Flare
  5. Transition
  6. Cosmic Tessellation
  7. New Dawn

  Prošlo je tri godine od “Emerald Way of the Fearless King” i bilo je vrijeme da se dečki iz Koprivnice imena Rens Argoa ponovno jave. Novi album, treći po redu, zove se “Luciferin”.

  Tijekom vremena Rens Argoa su nas naučili da u njihovoj glazbi ništa nije jednostavno, već su spremni maksimalno zakomplicirati svoje zvučne kulise iako ih je svega tri u bendu – Dejan Halusek (gitara), Marko Kuhar (bubnjevi), Miran Katar (bas, vokal).

  Muziku podržava

  I dalje je njihova svirka bazirana većinom na instrumentalnom math rocku koji podliježe mnogim improvizacijama pa ne čudi što je na albumu svega sedam pjesama s minutažom od preko 41 minute. Kod nekih bi takva minutaža bila isforsirana, ali Rens Argoa jasno znaju kako dočaravati atmosferu u svojim pjesmama.

  Kao što sam već i rekao u prethodnom odlomku, poanta “Luciferina” je instrumentalna glazba i tu se dečki najviše poigravaju s nešto laganijim temama koje presjeku žestoki tonovi, smirene melodije se u sekundi pretvore u bučne… Međuigra tri bazična instrumenta je sasvim dovoljna da im generalno i ne treba previše vokalnih dionica da dočarava tu mističnost borbe svjetla i tame, odnosno dobra i zla, odnosno ljubavi i mržnje kako je izvorno zamišljeno u konceptu albuma.

  “Mesmerizing Burden” je svakako nositelj albuma, ne čudi da je nedavno izabrana i za singl tjedna na našem portalu. U njoj se fino stapa taj alternativni zvuk sa psihodeličnim momentima, ali i povremeno jednim etno i gregorijanskim štihom, pa ne čudi da pjesma legne na prvu. Osim nje, na albumu ima još pregršt odličnih momenata pa ga je najbolje preslušati cijelog jer je teško cjepkati izdanje pjesmu po pjesmu, budući da je zamišljen (a bome se tako i sluša) kao vrlo koherentna cjelina.

  Već smo i ranije znali da je Rens Argoa veliki bend, a novim albumom su se još jednom potvrdili. Ovakvu glazbu nećete čuti na formatiranim radio postajama, već se za nju morate malo potruditi, baš kao što se i sam bend potrudio napraviti još jedno interesantno ostvarenje za uživanciju tijekom jesenskim tmurnih dana i sve dužih i dužih noći.

  Muziku podržava