Rege Diabolicus, Diabolicus Deus

  1770

  Rotting Christ

  Theogonia

  Datum izdanja: 22.01.2007.

  Izdavač: Season Of Mist

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Sign Of The Prime Creation
  2. Keravnos Kirevnitos
  3. Nemecic
  4. Enuma Elish
  5. Phobos’ Synagogue
  6. Gaia Tellus
  7. Rege Diabolicus
  8. He, The Aethyr
  9. Helios Hyperion
  10. Threnody

  Rotting Christ, grčki blekeri s glazbenim stažem od skoro dvadeset godina, te pozamašnim glazbenim opusom, uspjeli su učiniti nezamislivo: nakon odličnog “Sanctus Diavolosa” iz 2004. godine izdali su jedan još bolji album: “Theogonia“. Iako je bend od zadnjeg albuma doživio neke strukturalne promjene – novi član, uz veterane braću Tolis i Andreasa Lagiosa, gitarist George Bokos – karakterističan i prepoznatljiv zvuk koji nam je poznat s njihovih prijašnjih uradaka krasi i ovo glazbeno zdanje.

  “Theogonia” je čak u neku ruku po žestini povratak u Rotting Christovu glazbenu prošlost.

  Osim promjene u samoj postavi, bend je nakon 10 godina raskinuo ugovor sa Century Mediom i “Theogoniu” odlučio izdati pod pokroviteljstvom Season Of Mista. Da je gospodin Sakis od prijašnje suradnje s producentskim magnatom Peterom Tägtgrenom dobro naučio znanje, dokazuje činjenica da je Sakis sam miksao i masterirao album. Rezultat je više i nego zadovoljavajuć, zvuk je odličan, a opet ne presintetički ili preispeglan, te još uvijek sadrži određenu dozu sirovosti koja je samo dodatni plus.

  Inače, izvorno je “Theogonia” Hesiodovo djelo koje se bavi starogrčkom kozmologijom i mitologijom. Nakon što znate tu informaciju, nije vam teško pogoditi čime se bavi ovaj istoimeni Rotting Christov album, koji dotičnu tematiku obrađuje na njima svojstven način.

  Muziku podržava

  Tradicionalni grčki mitovi uklapaju se u prijašnji pattern jer Rotting Christov bog je Diabolicus Deus, a njegova snaga leži u ljudskoj slabosti. Čovjek koji služi podčinjen je samo ako je kukavica bez razuma. Sve u svemu, lyricsi su im i dalje odlični, kao i koncept samoga albuma, a isplati ih se proučiti, ako iz nikojeg drugog razloga, onda da vidite neku drugu perspektivu gledanja na grčke kreacionističke mitove.

  Prvi taktovi Theogonie, “The Sign Of The Prime Creation“, neodoljivo podsjećaju na uvodnu pjesmu sa Sanctus Diavolosa – “Visions Of A Prime Order”. Recept za uvertiru možda je već isproban, ali zato pali. Za Rotting Christ tipični gitarski riffovi dobro će vas prodrmati i već ćete slušajući “The Sign Of The Prime Creation” moći primjetiti da je “Theogonia” zapravo u popriličnoj mjeri usmjerena na grčki folklor, ne samo u tekstualnom, već i u muzičkom smislu.

  Gotovo su neprimjetna, ali poprilično česta različita iznenađenja koja prožimaju cijelu “Theogoniju” – od klasičnih grčkih zborova, do tsampoune – vrste grčkih gajdi koja se pojavljuje u pjesmi “Gaia Tellus“, po meni vrhuncu cijelog albuma.

  Zapravo se teško odlučiti na jednu pjesmu koja bi mogla nositi ili najbolje prezentirati ovaj album, jer je on poprilično konceptualan i odslušati ga na bilo koji način osim od prve do posljednje pjesme bi bila velika pogreška.

  Zato uzmite četrdesetak minuta vremena, opustite se i uživajte u ovom slojevitom paketu mračne atmosfere karakteristične za Rotting Christ, žestine i neobičnih zvukova iz grčke povijesti.

  Muziku podržava