Različitost veseli

  2230

  Diversidad - The Experience Album

  Kompilacija

  Izdavač: EMO / Menart

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Experience
  2. I Got It
  3. Go Hard
  4. Concerte Jungle
  5. We Don’t Sleep
  6. Nouveau Monde
  7. Where I’m From
  8. Cookin In Your Pot
  9. Anthem
  10. Hot
  11. Amore Criminal
  12. Last Days
  13. Slow Down
  14. On My Way

  Uzmete 20 repera/hip-hopera/producenata iz 12 zemalja, oni naprave album od 14 pjesama na devet različitih jezika, i što dobijete?

  Sletsku atmosferu iz Sovjetskog Saveza posvećenu omiljenom vođi Staljinu? Ne, nego suradnju umjetnika iz EU, koji su, vođeni činjenicom da različitost veseli, pozvali još troje iz dvije zemlje koje nisu uopće u EU. Tako su u cijeli projekt uključeni bosanski brzopotezni recitator Frenkie, te duet iz grupe Elemental, Remi i Shot.

  Ovaj projekt je sniman, dakako u Bruxellesu, a neki koncert bi mogao biti i u Haagu (nije daleko), čisto da se neki ljudi kojima zabranjuju izlaske u grad nauče suživotu i kulturnoj razmjeni, kad su već optuženi za kojekakve neljudske nepodopštine.

  “Vodimo Vas u Europu dok nas ovi doma kradu” u jednom trenutku će ispaliti Remi, i pogađate, njene dionice neće biti lišene nabrajanja vrlih ministara iz trenutne beskrajno efikasne hrvatske vlade. Uglavnom “The Experience Album” odiše mladenačkom svježinom i daje dojam pozitivnog i šarmantnog kaosa: najbolji je kad je usredotočen na mladenačke probleme i kad se fokusira na omladinsko uživanje u životu. Jest da zbog socijalnih prilika tako nešto u Hrvatskoj ide teže, no rekao je davno dobri Sam Cooke: “A change is gonna come”.Od inozemnih hip-hopera najbolji dojam ostavlja afronjemačka građanka (reći tamnoputa Njemica nije u skladu s tradicijom EU) Mariama, koja oduševljava posebnim glasom, svojim ‘uvrnutim’ afričkim melodijama i neobičnim smislom za ritam.

  Od ovakvog ad hoc projekta teško je očekivati neko urnebesno i koherentno remek-djelo, no uspjeh ovog albuma je u tome što su na različitim jezicima izvođači uspjeli prenijeti da su se dobro zabavili i da u EU, kakva god da iz hrvatske pozicije izgledala, ima nama više srodnih duša nego što nam se možda iz ovog kuta čini.

  Muziku podržava

  Singl “I Got It“, na kojem pjeva i Remi, definitivno je najbolja najava stvari koje slijede na ovom albumu. Vjerujem da bi se nakon suradnje na ovom albumu mogla skupiti nekolicina umjetnika i kreirati nekakav novi zajednički album – to ćemo još vidjeti, iz ove perspektive Diversidad je ugodno osvježenje u odnosu na dotrajale američke repere iz galerije ‘Imam osam kg zlata, četiri puške i 4.573.618 načina da opsujem’.

  Zvuk je sveden na ritmičke podloge obogaćene synthovima koji zvuče antikno, sve se doima neobavezno i lepršavo, iako se povremeno pjeva o prilično sumornim temama. Tek će se u zadnjoj pjesmi, “On My Way” (još jednom vanserijskom komadu) čuti malo više akustične gitare, a u osam od 14 pjesama može se čuti ponešto jezika koje razumiju poligloti J. Kosor i M. Bandić.

  U svakom slučaju, “Diversidad” je ugodno osvježenje i potencijalna injekcija kreativnosti u cjelokupnu europsku hip-hop/rap scenu.

  Muziku podržava
  Stisni