Različito o istom

  1518

  John Mellencamp

  Life, Death, Live and Freedom

  Datum izdanja: 22.06.2009.

  Izdavač: Hear Music / Universal Music

  Žanr: Folk-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. If I Die Sudden
  2. Troubled Land
  3. Don’t Need This Body
  4. Longest Days
  5. Young Without Lovers
  6. A Ride Back Home
  7. Jena
  8. My Sweet Love

  Od svih američkih rockera, John Mellencamp je najsporiji rast u kvaliteti svojih snimaka. Malo je ljudi koji pamte njegove prve diskografske početke u sedamdesetima pod imenom John Cougar.

  Za razliku od drugih rockera koji su svoje najvrednije umjetničke prinose dali u dvadesetima, Mellencamp je
  svoje potencijale polako ali sigurno oslobađao u svojim tridesetima i
  dalje. Danas Mellencamp ima 58 godina i ne očekuje kad će mu odrezak od
  penzije stići na vrata. Jednostavno, čovjek je još pun energije i
  planova.

  Mellencampov zadnji studijski projekt “Life, Death, Love and Freedom” pobrao je vrlo dobre kritike, a ovo je album snimaka uživo koji funkcionira po principu ‘Različito o istome’. Razlog zbog kojeg se album “Life, Death, Live and Freedom” zove slično kao i godinu dana stariji studijski CD je taj što donosi 8 pjesama s tog albuma. Ukupno trajanje je 33 minute (moglo se malo više toga ubacit, jel’?), a pjesme imaju nešto drugačije aranžmane nego na studijskoj ploči i može se osjetiti solidna interakcija s publikom.

  Pjesme su uronjene u žanr koji se zove heartland-rock, što bismo mogli prevesti kao domoljubni rock. Rodonačelnik tog žanra je izvjesni Bruce Springsteen, a radi se o sljedećem: u pjesmama voli svoju zemlju, a kad netko u toj zemlji napravi svinjariju nad slabijim, potlačenim, ili na bilo koji način drukčijim, tog se siledžiju u pjesmama sasiječe na milijun sitnih geometrijskih tijela. Pokliči kao što su: ‘Nema veze, važno je da je siledžija naš, a sude mu jer voli Ameriku’ ne stanuju kod heartland-rockera, u takvim situacijama heartland-rockeri reagiraju oštrije nego Carla Del Ponte.

  Muziku podržava

  Mellencampove pjesme su dakle punokrvni rock’n’roll sa sumornim, ispijenim i mračnim tonovima. Ta muzika je prebučna za slušanje u spavaćoj sobi, a premalo himnična za tulume i ostale priredbe gdje je bitno osjećati se dobro. Zapravo, glavni problem ovog diska je taj što bi on bio izvrstan dodatak nekakvom deluxe izdanju albuma “Life, Death, Love and Freedom”, a nije toliko dobar kao samostalni diskografski poduhvat.

  Mellencampove albume valja slušati, a ovo izdanje jest zanimljivo, ali ipak treba ga ostaviti za fanove i one kojima studijski album “Life, Death, Love and Freedom” nije dovoljan ‘obrok’.

  Muziku podržava