RATM razvalili, Soundgarden razočarao…

  1923

  Audioslave

  Live In Cuba

  dvd

  Datum izdanja: 17.10.2005.

  Izdavač: Interscope / Aquarius Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Set It Off
  2. Your Time Has Come
  3. Like A Stone
  4. Spoonman
  5. The Worm
  6. Gasoline
  7. Heaven’s Dead
  8. Doesn’t Remind Me
  9. Be Yourself
  10. Bulls On Parade
  11. Sleep Now In The Fire
  12. Out Of Exile
  13. Outshined
  14. Shadow On The Sun
  15. Black Hole Sun
  16. I Am The Highway
  17. Show Me How To Live
  18. Cochise
  1. Be Yourself
  2. Loud Love
  3. Doesn’t Remind Me
  4. Out Of Exile
  5. Sleep Now In The Fire

  Čemu ovakav naslov?! Htjeli oni to ili ne, Audioslave mora snimiti još 27 albuma i strpati sve rokere rođene prije prijelaza u novo tisućljeće u grob, ako žele pobjeći od činjenice da su samo bend nastao raspadom dvaju velikih bendova. Preostali trojac iz Rage Against The Machine, na čelu s genijalcem Tom Morellom očito je odlučio još zadržati svoj stav nekakvih buntovnika i revolucionara, pa su odlučili iskoristiti kubanski embargo na američke izvozne proizvode (pa tako i glazbu). Postali su prvi američki rock bend koji je tamo održao koncert.

  Sredinom ove godine odletjeli su na taj srednjeamerički otok i snimili sve što su stigli – 40 minutni dokumentarac o ljudima Kube, o njihovom umjetničkom i kreativnom duhu, napravio zanimljiv uvod u središnji dio DVD-a. Nakon Morellovog predavanja o Fidel Castrovim vojnim revolucionarističkim pothvatima i antiameričkom stavu, te posjeta parku u čast pogibije Johna Lennona, svirka je mogla početi.

  Nakon neizostavnih tehničkih problema, besplatni koncert za 60 000 ljudi počeo je pjesmom “Set It Off“. S prvim taktovima vidi se da je naš dragi Chris Cornell, iako izgledom mladić, ipak dosta ostario. Osim pokušaja da dohvati te visoke note, koje je prije otpjevao iz šale, radi i face kao da mu netko gura štap u stražnjicu. Lagana “Like A Stone” to ne otkriva i zvuči jako dobro, jer je lakša i mekša.

  Da ne bi udavili samo s novim i starim stvarima od Audioslave, logično je da su odsvirali i par komada od svojih bivših bendova. U najavi pjesama, publiku i gledatelje pokušava se učiniti glupima pa su pjesme najavljivane u stilu: “Slijedeća pjesma je pjesma od jednog benda iz devedesetih koji se zvao Soundgarden”. “Spoonman” i “Outshined” su pokazale da su RATM-ovci sposobni odsvirati što se god od njih traži. Bio sam oduševljen zvukom i izvedbom, sve dok Cornell opet nije pokazao jednu veliku nelogičnost.

  Muziku podržava

  Visoke dionice nikako da otpjeva, a kad treba gnjevno zavrištati, posao odradi kao da je u najboljoj životnoj formi. Pjesme od bivšeg benda instrumentalnog dijela Audioslavea su “Bulls On Parade” koja je bila samo glazbena improvizacija s kreveljenjem na gitari, dok je na “Sleep Now In The Fire” i Cornell krenuo pjevati. Nije loše kako sam očekivao, ali sam siguran da Zach De La Rocha (bivši vokal u RATM) podmuklo trlja ruke.

  Većina pjesama s albuma “Out Of Exile” premijerno je odsvirana pred ikakvim auditorijem, pa su pjesme kao “The Worm“, “Doesn’t Remind Me” i “Heaven’s Dead” ipak dočekane s manje žara nego starije, dok me akustična verzija Soundgardenove “Black Hole Sun” samo još više rastužila nad Cornellovim glasnicama. Nakon laganih “Shadow On The Sun” i “I Am The Highway” za kraj su ostavljeni veliki hitovi “Show Me How To Live” i “Cochise” koji podižu atmosferu do vrhunca, ali i daju potvrdu da ipak, koliko mi god žao bilo, naš dragi Kristijan (po hrvatski) to ne može otpjevati u živo.

  Pokraj izdanja ovog albuma u obliku samostalnog CD-a, te UMD formata (Universal Media Disc) za gledanje na PS2, meni je najviše za oči zapelo ovo DVD izdanje, koje na dodatnom CD-u ima nekakve studijske žive snimke pjesama sa zadnjeg albuma Audioslave, zajedno sa “Loud Love” od Soundgardena i “Sleep Now In The Fire” od RATM.

  Pogađate, opet bolje zvuče pjesme u kojima glavnu ulogu ima zvuk dečkiju na gitari, basu i bubnjevima. Pohvalno izdanje (unatoč činjenici da zvuk iritantno kasni za slikom djelić sekunde, što se danas ne bi smjelo dopustiti), ali činjenica da je to samo povijesni pothvat američkih nota odsviranih na Kubi, jednostavno nije dovoljna. Barem meni…

  Muziku podržava