Rastuća dosada

  1553

  Mary J. Blige

  Growing Pains

  Datum izdanja: 14.02.2008.

  Izdavač: Geffen / Aquarius Records

  Žanr: R&B

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Work That
  2. Grown Woman
  3. Just Fine
  4. Feel Like a Woman
  5. Stay Down
  6. Hurt Again
  7. Shake Down
  8. Till the Morning
  9. Roses
  10. Fade Away
  11. What Love Is
  12. Work in Progress (Growing Pains)
  13. Talk to Me
  14. If You Love Me?
  15. Smoke
  16. Come to Me (Peace)

  Osmi studijski album američke pjevačice Mary J. Blige ‘Queen of Hip-Hop Soul’ – “Growing Pains” u prvom je tjednu prodaje u Americi postigao prodaju od 629.000 primjeraka, ušavši na drugo mjesto Billboardove ljestvice. U Europi je slušanost i prodaja albuma osjetno slabija.

  Mary J. poznata je po glazbenim suradnjama na svojim albumima; široj publici poznatije su suradnje na pjesmama “One” i “As” s U2 i Georgeom Michaleom, dok na ovom albumu surađuje s Ludacrisom na “Grown Woman” i Usherom na “Shake Down“. Suradnja s Ludacrisom je najlošiji trenutak albuma; osjeća se veliki nedostatak kemije između dva vokalista.

  Odmah na početku moram reći da mi se album nije pretjerano svidio. Pjesme su dosta monotone, ne donose ništa što već nismo čuli od Mary J. Produkcija je dobro odrađena, Mary J. otpjevala je sve dobro, posebno emotivne balade na albumu, ali sve to skupa nema ono nešto što bi vas privuklo da postanete Maryn obožavatelj ako to već niste.

  Obožavatelji Mary J. bit će zadovoljni jer se njena životna priča nastavlja i na ovom albumu, a prenesena je najuvjerljivije dosad. Nakon više slušanja balade vam uđu u uho i više vam ne smetaju spori ponavljajući beatovi i sampleovi.

  Muziku podržava

  Mary J. se od početka karijere stavlja u ulogu hip-hop-učiteljice potlačenih žena pa im tako u pjesmama pokušava objasniti kako da se ponašaju u vezama i životu, pa čak i kako da se odijevaju, što se najbolje vidi na fotkama s covera albuma. Ona svoj život, traume i nesigurnosti uspješno pretače u pjesme i to radi već petnaest godina.

  Prvi singl s albuma je pjesma “Just Fine“, u kojem Mary pokušava sama sebe a i slušatelje uvjeriti da je sve ok: “I got my mind right, I ain’t going to let you kill it“. Pjesme “Just Fine” i “Till the Morning” zadovoljavaju želju slušatelja za malo življim i optimističnijim pjesmama. “Fade Away” je možda i najbolja pjesma na albumu, lagana balada s dobro razrađenom pričom: “Couldn’t look at myself in the mirror. Asking myself ‘How dumb could you be?’ Maybe everything would be much clearer if no one could see me. Hmmm… Ohhh… Oh, invisibility would be great.

  Ta priča o nesigurnosti nastavlja se i na pjesmi “What Love Is“: “Anything that can bring you up or break you down/That’s love“. Blige je vokalno i emocionalno vrlo uvjerljiva na laganim pjesmama.

  Nadam se da će do sljedećeg albuma još malo sazrijeti i riješiti svoje unutarnje nemire pa da čujemo njen vokal u punom sjaju u malo slušljivijim i optimitističnijim pjesmama.

  Muziku podržava