Rasplesani klasici

  1144

  Yolanda Duke with Tito Puente Orchestra

  Many Moods

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Amigos Music / Aquarius Records

  Žanr: Latino, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. What Is This Thing Called Love?
  2. I’ve Got You Under My Skin
  3. La Peleona
  4. Myrta Silva’s Medley (Tengo que acostumbrarme; Tu no sabes nada; Fin de un amor)
  5. They Can’t Take That Away From Me
  6. Oh God! I Love You
  7. Misty
  8. Muchos Besos
  9. Blue Moon
  10. The Hungry Years
  11. ‘Til You Come Back To Me
  12. That Old Magic

  Many Moods” je album koji je vokalna diva Yolanda Duke snimila s orkestrom Tita Puentea koji je bio Yolandin glazbeni mentor.

  Rad na albumu je počet još za Titova života, a nakon njegove smrti realiziran je u suradnji sa njegovim dugogodišnjim suradnicima i glazbenicima, među kojima ključno mjesto pripada Johnnyu ‘Dandy’ Rodriguezu i Joseu Maderi koji su producirali album, a potonji je i glavni aranžer na njemu.

  Album je zamišljen kao obrada klasika iz “Velike američke pjesmarice” u stilu latinoameričkog big-banda, no s vremenom su uz pjesme skladatelja poput Colea Portera i braće Gershwin na njemu našli mjesto i latinoamerički klasici Mryte Silve, Marcelina Guerre i Rafaela Hernandeza, te jedan talijanski, Domenica Modugna.

  Ime Tita Puentea je sinonim za udaraljke pa, jasno, i ovaj album pršti od konga, timpana i raznih bubnjeva i bubnjića, no ništa manje bitnu ulogu ne zauzima i drugi zaštitni znak latinoameričke glazbe, puhači. Pjesme poput “I’ve Got You Under My Skin” i “Blue Moon” stoga više nisu sentiši za ponoćne croonere, već ekstrovertni pozivi na ples.

  Muziku podržava

  Daleko od toga da su pjesme dovedene do neprepoznatljivosti – gudači nas podsjećaju na zlatno doba Franka Sinatre, a Yolanda svojim glasom savršeno dočarava emocije tekstova pjesama. Ponekad je njen vokal istovremeno i poletan i sjetan te tako podsjeća upravo na legendarnog Franka.

  ‘Til You Come Back To Me” Steviea Wondera je zadržala svoj soul-stil te tako malo odudara od ostatka albuma. U njoj je Yolanda ujedno dobila priliku da se razmaše sa glasovnim egzibicijama, no premda je njen glas ekstravagantan kao i kreacije u kojima se pojavljuje na omotu albuma, glasovne afektacije joj nikad ne prelaze u iritantno područje.

  “Many Moods” je svjež i ugodan album u kojem će uživati oni koji se ne boje malo staromodne romantike, kao i oni koji vole zaplesati i u glazbi ponajprije cijene ritam. Na tom području Tito Puente Orchestra su i dalje kraljevi.

  Muziku podržava