Radost života iz Quebeca

  1301

  Putumayo presents Quebec

  Kompilacija

  Izdavač: Putumayo / Aquarius Records

  Žanr: World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Mathieu Mathieu – Cette Ville
  2. DobaCaracol – Etrange
  3. Martin Leon – Je m’demande
  4. Annie Villeneuve – Un Homme
  5. Chloe Sainte-Marie – Brulots
  6. Florent Vollant – Nitshiuenan
  7. Marie-Annick Lepine – Au Chalet
  8. Myreille Bedard – Il Fait Dimanche
  9. Polemil Bazar – Les Visceres
  10. La Bottine Souriante – La Brunette Est La
  11. Le Vent Du Nord – Vive l’amour

  U maloj bari punoj proždrljivih krokodila alias diskografskih kuća ističe se jedan čudnovati kljunaš. Riječ je o etiketi zvanoj Putumayo World Music, koja se specijalizirala za tematske kompilacije. Na svakom CD-u, osim originalnog omota, možemo naći zbirku pjesama različitih autora i izvođača ujedinjenih pojedinim stilom ili nekom drugom zajedničkom odrednicom.

  Tako se na kompilaciji “Women of the World” nalazi izvedba hrvatske
  glazbenice Tamare Obrovac, što je lijep dokaz da ima ljudi koji cijene
  hrvatsku folklornu baštinu.

  Putumayo presents Quebec” se bavi glazbom te kanadske pokrajine i, gle čuda, nema Tamare Obrovac na popisu izvođača. Ali zato nam donosi 11 glazbenika koji svojim muziciranjem donose užitak života i stvaranja. Uostalom, geslo kompanije je ‘Garantiramo da ćete se tijekom slušanja CD-a Putumaya osjećati dobro. Ako niste u potpunosti uživali u svom CD-u Putumayo World Music, vratite nam CD, a mi ćemo vam vratiti novac’ (kamo bi hrvatska estrada došla s takvim načelom?).

  Riječ je o uhu ugodnom pitkom frankofonskom popu koji je otporan na banaliziranje kao što su korupcijske afere u domovini Tamare Obrovac otporne na adekvatno procesuiranje.

  Muziku podržava

  Muzički gledano, materijal na ovom CD-u svira se na uglavnom akustičnim gitarama, prošaran je igrama drvenih puhača, violina i harmonika, uz diskretne, ali pamtljive i plesne ritmove te malo egzotičnih začina.

  Tako će nas kvebečki folker Florent Vollant upoznati sa svojim inuitskim porijeklom i oporim kantautorskim stilom, dok se najzavodljivija “Brulots” te pomalo hipijevska “Etrange” kvalificiraju kao potencijalni singlovi, a u uši će upasti i zaključna “Vive l’amour“. Naravno, osjećaj za mjeru je jedna od glavnih značajki francuskog stila života.

  Teško je naći neki nedostatak, čak je i raspored pjesama takav da jedna pjesma nadopunjuje drugu. Iz cijelog rasporeda i koncepta eventualno strše “Il Fait Dimanche” i “Les Visceres“, ali to je samo domena slobodnog sudačkog uvjerenja i to ako bismo bili jako strogi.

  Svrha ove kompilacije je vrlo jasna: sve je manje opravdana dominacija engleskog jezika u svjetskoj pop-kulturi i ni na kojem mjestu na ovom disku nećete primijetiti da vam nedostaje išta angloameričkog porijekla. Ovih 11 pjesama čine zabavnu glazbenu cjelinu koja će nakon svakog okretaja u CD playeru moliti za još.

  Glazba, koja traje naoko nevelikih 38 minuta (ali bolje je imati zanimljivih 38 nego dosadnih 78), dovodi u sjećanje staru sintagmu a to je ‘Joie de vivre’ (radost života). Stoga, radujte se, narodi.

  Muziku podržava