Radiohead nam prodao carevo novo ruho

  6331

  Radiohead

  A Moon Shaped Pool

  Datum izdanja: 08.05.2016.

  Izdavač: XL Recordings

  Žanr: Alternative, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Burn the Witch
  2. Daydreaming
  3. Decks Dark
  4. Desert Island Disk
  5. Ful Stop
  6. Glass Eyes
  7. Identikit
  8. The Numbers
  9. Present Tense
  10. Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief
  11. True Love Waits

  Unisono hvaljenje novog studijskog izdanja jednog od najvažnijih bendova današnjice najsvježiji je dokaz da ljudi i ovce imaju barem jednu zajedničku crtu.

  Naime, većina je novinara veliku prašinu digla prije nego smo čuli i jedan ton s novog albuma Radioheada, a nekima je i cvrkut glinene ptice bio dovoljan da zaključi kako nas čeka novo glazbeno remek-djelo britanske petorke.Naravno, kad je taj čarobni ptičji pjev nadograđen cijelim spotom za pjesmu “Burn the Witch“, prvi objavljeni singl s novog albuma, razni glazbeni portali započeli su s rafalnim ispaljivanjem panegirika, pišući o tome kako se radi o najboljoj pjesmi Radioheada još od doba albuma “Kid A” (Pitchfork). Lupiti tako nešto, znajući da je bend u posljednjih desetljeće i pol izbacio “Amnesiac”, “Hail to the Thief” i “In Rainbows” nije samo pretjerivanje, već i vrijeđanje dobrog ukusa. Iako se “Burn the Witch”, čiji je glavni adut vješto vođena gudačka sekcija, teško može smatrati lošom pjesmom, njen refren koji dolazi niotkuda i ne donosi nikakav emotivan naboj, daleko je od jednog “Reckonera” koji vas od samog početka uvlači u svoju atmosferu i osvaja svojom melodijom.

  Daleko je to i od inovativnih, no strukturno i ritmički sjajno riješenih stvari sa spomenutog “Hail to the Thief”, albuma u kojem je Radiohead možda i najuspješnije spaja vječnu težnju ka eksperimentiranju i prijemčivost onog što je zapisano na notnom crtovlju.

  Upravo su u tom pomirenju tehničke perfekcije i pjevnosti Yorke, Greenwood i društvo najviše zakazali na albumu “A Moon Shaped Pool”. Ogledni primjer toga je pjesma “Present Tense“, u kojoj imate sve – dojmljivu orkestraciju na violinama, očekivano vrhunski vokal, zborsko pjevanje u pozadini… trud uložen u to da se slušatelja impresionira bogatstvom različitih elemenata golem je i bilo bi pogrešno to zanemariti, no nemoguće je ne primijetiti kako ovdje, a i na ostatku albuma nedostaje snažna tema koja bi zaokružila cijelu stvar i dala joj ono što glazbu čini tako lijepom, a to je emocija.

  Muziku podržava

  Najbliže tome dospio je “Daydreaming“, drugi singl s albuma koji je, baš poput “Codexa” s prethodnog albuma, uspješna minimalistička balada u kojoj nekoliko tonova na klaviru i Yorkeov sugestivni glas naprave puno više nego bilo kakve gudačke dionice koje ne vode nikuda, već služe isključivo kao sredstvo za elegantno popunjavanje rupa u inspiraciji.

  Ukoliko želite čuti kako efektno spojiti klasične elemente s modernim glazbenim izričajem, preporuka je da preslušate album “Hidden” These New Puritansa. Također, prigušena ambijentalna glazba koja se toliko hvali u brojnim recenzijama novog izdanja Radioheada puno je dojmljivija i harmoničnija na albumu “The Gamble” Frahmovog nonkeena.

  Stoga, prije nego potpadnete pod utjecaj rijetko viđenog hypea koji podsjeća na slučaj “Reflektor” grupe Arcade Fire (čak su i gerilske metode promocije albuma bile slične), zapitajte se jedno vrlo važno i za realno sagledavanje ovog glazbenog djela ključno pitanje: “Jesu li bitniji instrumenti koji se koriste u pjesmi ili način na koji se koriste?“.

  Zagovornicima ovog albuma očito je tehnički aspekt umjetničkog dijela bitniji od estetske komponente, jer ruku na srce, glazbene ljepote i dubine na koju smo kod Radioheada navikli ovdje nema u zadovoljavajućoj mjeri.

  Upravo zato cijela pompa stvorena oko albuma “A Moon Shaped Pool” podsjeća na poznatu Andersenovu bajku. Car kojeg nam se ovaj put prezentira možda i jest dobro građen, no to ne poništava činjenicu da je gol, iako nas se pokušava uvjeriti u nešto drugo.

  Muziku podržava