Putujmo na sjever i vratimo se doma

  392

  Nord

  Play Restart

  Datum izdanja: 21.04.2017.

  Izdavač: Geenger Records

  Žanr: Alternative, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1.    Lo-hi
  2.    Running Man
  3.    Play Restart
  4.    Shadows
  5.    So Alive
  6.    Mexico
  7.    Killing Me, Killing You
  8.    Remake

  Vjerojatno je večini ‘sjever’ sinonim, ako već ne za nekakvu navijačku tribinu, onda za hladni, uštogljeni, posloženi i polu-umjetni svijet u kojem jedan Balkanac prihvati biti ono što nije prihvatio kod kuće. Nord su iz svoje Rijeke poslali poruku u kojoj se definitivno nisu prepustili hladnoći i otuđenosti, već su složili album prvijenac tako da ga jedna riječ možda i najbolje opisuje – ugodan.

  Ime Nord tu je već nekoliko godina, no teško da će ijedan uvod početi bez da se spomenu ugašeni bendovi čiji članovi su ovdje našli novo utočište – Unlogic Skill i Father. Rockom i metalom prožeti životopisi proizveli su album prožet i rockom i metalom, ali u puno prihvatljivijem, logičnijem i sigurnijem okruženju.

  Mid-tempo melankoličnih melodija “Lo-hi” ili “Shadows” odiše odličnom produkcijom, pop zvukom i rock stavom. “Running Man” je tu da nas vrati u grunge, naslovna stvar se šulja i daje malo post-rock gitara, pokoji riff je tu da se sjetimo komercijalnog Toola, a atmosfera u pjesmama izašla je čak i iz Paradise Lost ormara – naravno, iz one “One Second” faze gdje se odlično snašao klavir, snene gitare i dinamika singla “So Alive”.

  Muziku podržava

  Samo “Mexico” se malo razigrala, “Killing Me, Killing You” je preziheraški jednostavni radijski pop-rock, vjerojatno radi ženskog vokala (Eni Jurišić, mislim iz jedne od pjevačkih reality emisija), ali je zato “Remake” ostavio veliku želju da Nord rade još i još. Odlične gitare i muda kakva jedva čekaju izaći na stage. Možda čak i najbliže Mihaelovom neprežaljenom bendu.

  Na trenutke se tu radilo o ziheraškim trenucima za jedan logičan i simpatičan alternativni rock/metal album, ali hrabri završetak definitivno je potvrda da ova ekipa zna zazvučati i nježno, ali i gnjevno!

  Ne radi se ovdje sigurno o nikakvoj nostalgiji nad prošlim bendovima, niti bi mi ostali trebali živjeti u prošlosti i povezivati imena članova s onim što su ostavili iza sebe. Nord nisu ni “Machina”, ni  “Satango”, ni “Groznica subotnje večeri”, a bome ni “Daj mi dim”. Nord su nešto svoje…

  Muziku podržava