Pun kufer vulgarnosti

  2950

  Pun kufer

  Mame & bebe

  Datum izdanja: 13.09.2004.

  Izdavač: Menart

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Nakon “Preko zebre” i “Dok mi grizeš prste” na red je došao i “Mame & bebe“. Treći studijski album Punog Kufera u potpunosti je odraz osebujne izražajne poetike vođe benda Daniela Biffela (ostatak postave je promijenjen u odnosu na prošli album). Biffelovi uzori su gradski šansonijeri à la Arsen Dedić (s kojim je i surađivao na prošlom albumu) ili pak Darko Rundek, i njegova glazba ima sve atribute zbog kojeg bi jednog dana mogao postati dobar kantautor.

  Album je gotovo u cijelosti akustičan, melodije su fine, pitke i ugodne za uho, usna harmonika, mandolina i ženski vokali se odlično uklapaju i do ovog dijela je sve ok. Ali ono što kvari dojam su tekstovi koji su, nažalost, na razini osnovnoškolskog ispucavanja po vratima školskih WC-a. Mislim, kad Edo Maajka kaže: “Jeb’o nekog ili nešto”, onda to zvuči simpatično jer ima više funkciju podštapalice nego psovke. No Biffelovi vulgarizmi su totalno isforsirani i u tom svom nastojanju da zvuči cool, on ostavlja dojam da još nije izašao iz ‘i svaki božji dan ja drkam na tebe jer moram’ faze sa svog drugog albuma.

  Osim toga, strašno me smeta taj machistički pristup ženama kao sexualnim objekatima na koje se svršava i koje služe jedino kako bi zadovoljile mušku pohotu (vidi “Lijepu kopiju”). Šteta, jer uvjerena sam da bi ovakvu muziku mogao (i morao) pratiti dobar tekst. Pozitivna ocjena samo zbog “Norma Belle“.

  Muziku podržava