Prvo, ne baš uspješno live izdanje

  1989

  Eluveitie

  Live @ Metalcamp 2008

  Datum izdanja: 24.10.2008.

  Izdavač: Nuclear Blast / Trolik

  Žanr: Folk Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Primordial Breath
  3. Gray Sublime Archon
  4. Inis Mona
  5. Bloodstained Ground
  6. Of Fire, Wind And Wisdom
  7. Giamonios
  8. Slanias Song
  9. The Somber Lay
  10. Your Gaulish War
  11. Uis Elveti
  12. Tegernako
  13. Andro

  Kako već znamo, Eluveitie su nas početkom 2008. godine ‘počastili’ svojim drugim studijskim izdanjem “Slania“, koji je objavljen u više verzija. Kao ‘običan’ CD, zatim ‘Collectors Edition Digipak’, koji je sadržavao zakrpu i torbu, limitiran na 500 kopija, te nama, za ovu recenziju najzanimljivije, digipak s bonus DVD-om, na kojem se nalazi live svirka s Ragnarök festivala održanog 2007. godine.

  Osam mjeseci nakon toga, Nuclear Blast je, pomalo neočekivano, odlučio u javnost pustiti još jednu live snimku Eluveitiea, ovoga puta u audio verziji. Možda pomalo nepromišljeno, budući da ovo nije live album kvalitete kakvu bismo očekivali od ovog diskografskog giganta.

  Već nakon nekoliko odslušanih pjesama svi nedostaci izdanja izlaze na vidjelo. Dok prva stvar, “Intro” (koji je zapravo uvodna pjesma “Samon” s albuma “Slania“) još koliko-toliko dobro zvuči, ostatak i nije tako ‘bajan’.

  Zvuk je nekako mutan kroz cijeli album, a dobiva se i dojam disharmonije među instrumentima, što u live nastupima ovoga benda apsolutno nije tako. Primjerice, činele se čuju prejako, za razliku od drugih bubnjarskih elemenata, violina samo na momente, a takvih primjera ima još dosta.

  Muziku podržava

  Zbog svega toga mišljenja sam kako je sve ovo napravljeno brzopleto, bez ikakve dorade i dodatne produkcije. Tako “Live @ Metalcamp 2008” više nalikuje na neki malo kvalitetniji bootleg, nego na službeno live izdanje.

  Shodno tome, jasno je da ovo ne predstavlja bend u pravom svijetlu i ne šalje slušatelju vjerodostojnu ‘sliku’ njegovih live izvedbi. Materijal je, inače, sniman 8. srpnja 2008. na Metal Camp festivalu u Sloveniji, a nakon nekoliko kišnih dana, tog se utorka popodne napokon razvedrilo, pa su dečki iz cure mogli nesmetano pružiti sat vremena svirke koliko su pripremili za sve prisutne fanove.

  Set lista se sastoji (ili se sastojala) od četiri pjesme s prvog albuma “Spirit”, a to su redom “Of Fire, Wind & Wisdom“, “Your Gaulish War“, “Uis Elveti“, “Tegernakô” i sedam pjesama “Slania” (“Primordial Breath“, “Gray Sublime Archon“, “Inis Mona“, “Bloodstained Ground“, “Giamonios“, “Slania’s Song” i “The Somber Lay“), te već spomenuti “Samon” (Intro) i “AnDro“, također sa “Spirita”, kao svojevrsni ‘Outro’.

  Jedna velika zanimljivost vezana uz ovaj nastup leži u tome da je, iako to nije bilo tako prvobitno planirano od strane benda, ovo ipak bio zadnji nastup karizmatične braće Kirder s bendom. Kasnije se pokazalo da je taj dvojac možda muzički zamjenjiv, ali kao ‘pojave’ na stageu teško.

  Više se puta tijekom ovog livea čuje Sevanovo ‘nabrijavanje’ ekipe i komunikacija s publikom, pa je njihovim odlaskom bend zasigurno izgubio dobrog ‘zabavljača’, jednako tako i muzičara. Šteta.

  Prije nego okončamo priču o jako dobrom koncertu i lošem ‘pretakanju’ na CD, još bih jednom rekao kako mi je neshvatljivo da se Nuclear Blast odlučio izdati ovako ispodprosječan live, s obzirom na kvalitetu na kakvu smo od njih navikli. Sjetimo se primjerice prošlogodišnjeg Therionovog “Live Gothica” i svu raskoš zvuka kojeg nam je on ponudio.

  Bilo kako bilo, kad je već tu, recimo da se Eluveitieov “Live @ Metalcamp 2008” može naći u zasebnoj verziji, ili kao bonus CD u digi paketu sa “Slaniom“. No opet, treba razmisliti želite li svoj najdraži bend čuti u ovakvom ‘ruhu’.

  A oni kojima je to prvi susret s njim, po ovom koncertu neka im ne sude, jer su stostruko bolji na stageu, pa neka ih radije pogledaju uživo.

  Muziku podržava