Prvijenac i odmah 8 Grammyja

  3715

  Norah Jones

  Come Away With Me

  Datum izdanja: 26.02.2003.

  Izdavač: Blue Note / Dallas Records

  Žanr: Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Don’t Know Why
  2. Seven Years
  3. Cold Cold Heart
  4. Feelin’ The Same Way
  5. Come Away With Me
  6. Shoot The Moon
  7. Turn Me On
  8. Lonestar
  9. I’ve Got To See You Again
  10. Painter Song
  11. One Flight Down
  12. Nightingale
  13. The Long Day Is Over
  14. The Nearness Of You

  Norah Jones, kćer legendarnog indijskog glazbenika Ravija Shankara, u produkciji Arifa Mardina koji je svojedobno radio s Arethom Franklinom, objavila je debi “Come Away With Me” na kojem se predstavlja kao mlada, senzualna pop pjevačica i pijanistica. Ovo je priča o njoj…

  Norah Jones rođena je 30.3.1979. u New Yorku, ali se s četiri godine preselila u Dallas, gdje je odrasla s majkom Sue. Počela je pjevati još u petoj godini, a u jazz se posve zaljubila još u srednjoj školi, da bi se na fakultetu školovala za sviračicu klavira, iako nije diplomirala već se potpuno posvatila skladanju i nastupima s funk bendom Wax Poetic.

  Preselivši se u New York, počela obilaziti sve važnije jazz klubove u kojima je upijala zvukove koji će se kasnije naći na njezinom debi albumu, za koji je pjesme odlučila pisati sama.

  “Come Away With Me” bogat je glazbenim utjecajima, ali svoje korijene većinom crpi u country glazbi Hank Williamsa (“Cold Cold Heart“) i J.D. Loudermilka (“Turn Me On“), a većina je pjesama ipak produkt Norahinih klavirskih čaraolija.

  Muziku podržava

  Suradnja s basistom Lee Alexanderom proizvela je “Feelin’ The Same Way” i “Lonestar“, pjesme jednostavnih blues melodija i isto takvih tekstova, povezanih u skladnu cjelinu Norahinim raskošnim glazbenim dionicama.

  Pažljivije slušanja tekstova otkrit će slabiju stranu ovog albuma, jer pjesme kao što je “Turn Me On” odražavaju pomalo sladunjave stihove karakteristicne za country tužaljke (“In my poor heart it’s been so dark since you’ve been gone…“). Pjesmu “Nightingale” najlakše je opisati kao uglazbljenu bajku, a i sam njezina pozicija već pri kraju albuma odaje da je i zamišljena kao svojevrsna dječja uspavanka.

  Najbolja pjesma na albumu, “I’ve Got To See You Again“, uspješno u sjeni skriva Toma Waitsa. Pjesma je kombinacija baršunastog vokala i gypsy jazz violine, evocirajući mračno raspoloženje koje će se izliti u gustu nostalgiju na “Painter Song“.

  The Nearness Of You“, posljednja pjesma na albumu, portretira jazz standard, koji samo Norah može proizvesti prateći sama sebe na klaviru. Jednostavno, skladno, nepretenciozno…

  Ako ste očekivali ‘čisti’ jazz album, razočart ćete se. “Come Away With Me” je puno više od toga. Snaga ovoga albuma leži u načinu na koji Norah dopušta da njezin glas dopre do slušatelja, potpuno ga zaokupi, a onda ga sasvim napusti kako bi ustupio svoje mjesto veličanstvenim klavirskim dionicama.

  Nova pop ikona i ponosna vlasnica osam Grammy kipića, ovim je albumom definitivno katapultirana u svijet slavnih…

  Muziku podržava