Prvi se pamte

  1598

  Ingrid Fliter

  Chopin

  Datum izdanja: 14.04.2008.

  Izdavač: EMI / Dallas Records

  Žanr: Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Allegro maestoso
  2. Scherzo (Molto vivace)
  3. Largo
  4. Finale (Presto non tanto)
  5. Mazurka in A minor, Op.59 no.1
  6. Mazurka in A flat Op.59 no.2
  7. Mazurka in F sharp minor Op 59 no.3
  8. Barcarolle Op. 60
  9. Grande valse brillante in E Flat Op.18 – Vivo
  10. Waltz in D flat Op.64 No.1 ‘Minute’
  11. Waltz in C sharp minor Op.64 No.2 – Tempo giusto
  12. Waltz in A flat Major, Op. 64 No. 3 – Moderato
  13. Ballade No.4 in F minor, Op.52

  Debitanskim albumom “Chopin” po prvi put nam se predstavlja izuzetna argentinska pijanistica Ingrid Fliter. Kako to obično biva u svijetu glazbe, čovjek se dugi trudi i stvara, vježba i interpretira djela vodećih klasičnih glazbenika i to radi odlično, ali ipak je potrebno mnogo vremena da to primijete ‘jaki’ ljudi koji omogućavaju nagli razvoj daljnje karijere i potpisivanje ugovora.

  Ingrid Fliter dobitnica je Gilmore Award 2006. godine. Nagrada se dodjeljuje svake četiri godine: anonimni članovi žirija neko vrijeme prate rad nekolicine pijanista, bez njihovog znanja.

  Oni moraju biti vrhunski, ne samo u besprijekornoj izvedbi već i u osobnosti; potrebna im je karizma. Nakon dvije godine praćenja talentiranih pijanista, jednoglasno su se složili da je upravo karizmatična Ingrid prava osoba kojoj se uručuje najveća glazbena donacija, od 300.000 $.

  Tom nagradom Fliter je postala renomirana interpretatorica i nije čudo što su uslijedili ugovor za EMI i veliki projekti i angažmani u prestižnim dvoranama diljem svijeta.

  Muziku podržava

  Odrasla u Argentini, radila je s profesoricom Elisabeth Westerkamp i već u dobi od 11 i 16 godina svirala recital i koncert u pratnji orkestra. Nakon nekoliko dobivenih nagrada, na savjet velike pijanistice Marthe Argerich, preselila se u Europu 1992. godine i nastavila studij u Freiburgu, Rimu i Imoli. Od nagrada, značajna je i ona dobivena 2000. godine, srebrna medalja na Frederich Chopin Competition u Varšavi.

  Chopin je poljski skladatelj izuzetnih kompozicija pisanih za klavir. Neizostavan je na repertoaru svih pijanista jer predivnim minijaturama, valcerima, ili sonatama i baladama daje priliku za promišljenu virtuoznost i interpretaciju šarma i elegancije.

  Od sonate do valcera, Fliter je odabrala još i “Tri mazurke“, “Barkarolu“, “Grande Valse Brillante” i “Balladu u f-molu“. Svako djelo poseban je doživljaj; bogatstvom harmonije, svježinom modulacija, ponegdje kompleksnom polifonijom a uvijek s prizvukom oduševljenja, bilo radošću ili melankolijom, Chopinova djela su već davno postala klasik.

  Kako kažu, u venama Ingrid Fliter teče Chopinova glazba jer su se njeni roditelji upoznali preko valcera i odrasla je slušajući snimke Arthura Rubensteina na kojima svira upravo Chopina.

  Slušajući ovaj album, ta glazba doista teče iz nje snažnom interpretacijom, mirnoćom i lakom virtuoznošću, dok se može naslutiti i veliko promišljanje o priči koja prati svaki glazbeni komad.

  Ovog puta debitantica, višestruko nagrađivana Ingrid Fliter predstavila se u velikom sjaju. Za sve ljubitelje pijanizma i Chopina ovaj album će biti novo osvježenje. Obzirom da je njen veliki talent prepoznat, ne sumnjam da ćemo uskoro preslušavati i neki sljedeći album.

  Muziku podržava