Prosječan power-pop materijal

  1034

  Fountains Of Wayne

  Traffic And Weather

  Datum izdanja: 03.04.2007.

  Izdavač: Virgin / Dallas Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Someone To Love
  2. ’92 Subaru
  3. Yolanda Hayes
  4. Traffic And Weather
  5. Fire In The Canyon
  6. This Better Be Good
  7. Revolving Dora
  8. Michael And Heather At The Baggage Claim
  9. Strapped For Cash
  10. I-95
  11. Hotel Majestic
  12. Planet Of Weed
  13. New Routine
  14. Seatbacks And Traytables

  Fountains Of Wayne je tipičan američki bend koji se poigrava različitim žanrovima, a opet se ne udaljavaju previše od pop melodija koje ih nose. Na pozornicama su još od daleke 1995., a ovogodišnji album “Traffic And Weather” im je tek četvrti album u karijeri.

  Početak karijere im je obilježio power-pop kojeg i danas vole svirati. Ranije sam ih gotovo poistovječivao s grupom Weezer radi sličnosti u zvuku. Na razmeđi stoljeća, imali su malen hijatus u karijeri jer je došlo do zasićenja nakon prva dva albuma, pa je svako krenuo svojim putem.

  Ipak ubrzo su se okupili i počeli raditi na povratničkom albumu “Welcome Interstate Managers” koji im je donio uspjeh. Najviše će ostati upamćen po megahitu “Stacy’s Mom” i vrlo zabavnom spotu koji se neprestano vrtio po inozemnim glazbenim postajama u kojem je klinac napaljen na Rachel Hunter.

  Prije dvije godine su nas zasipali svojim raritetima, a sada je konačno došao na red i novi album “Traffic And Weather”. U njemu se ne dešava gotovo ništa novog, tu je red power pop pjesmica, red pop-rock pjesmica, a osjeća se i svojevrsna fascinacija countryjem koji je dosta zastupljen na ovom izdanju.

  Muziku podržava

  Na početno preslušavanje, gotovo sam siguran da ovdje nema hita u stilu već spomenute “Stacy’s Mom“, ali ima pjesama koje su vrijedne preslušavanja albuma. Nije to sad neki briljantni album, već da ga onako, iz razonode, stavite u player dok nešto radite. Pjesme su neopterećujuće, što je dvosjekli mač jer su ujedno i nepamljive pošto nemaju neku svoju posebnost.

  Uvodna skladba “Someone To Love” je tipična power-pop pjesmica kakvih Fountains Of Wayne ima na pretek, te se gotovo ničim pretjerano ne razlikuje od neke druge, a slično je s “’92 Subaru” samo što je u njoj bolje pogođeni glavni rif.

  Prva pjesma koja je u cjelosti uspješna je ljubavna “Yolanda Hayes“. Nešto je laganija i monotonih gitara što daje posebnu atmosferu u pjesmi koja pouspješuje dojam teksta, dok se na samom kraju gotovo potpuno razmašu u svom stilu, a nije na odmet napomenuti da su i odlično ubačeni trubači.

  Naslovna “Traffic And Weather” je electro-rock s jako zmiksanim glasom koja ima jedan početni rif koji jako podjeća na Zuccherov, “Fire In The Canyon” je vrlo živahan coutry, a “Michael And Heather At The Baggage Claim” je još jedan vrlo solidan akustični komad.

  Pred kraj je postavljena živahna “Hotel Majestic” koja je ujedno i jedna od najboljih power-pop stvarčica na ovom izdanju, a slijedi ju zabavna “Planet Of Weed” o zamišljenom planetu na kojem je sve moguće.

  Ovakvi simpatični bendovi će uvijek imati svoju publiku, vjerne fanove koje se teško može razočarati, dok za ostatak ljudi trebaju imati pokoji hit da bi lakše prodrli do ‘običnog’ uha. Ovim materijalom Fountains Of Wayne je pokazao sve što smo i do sada znali o njima, samo u malo blijeđem izdanju. Poneki odmak od klasičnog power-popa je dobro došao jer pokazuje širinu kojom može bend krenuti.

  Ovaj album ima nekoliko dobrih pjesama, nekoliko solidnih, i tek nekoliko suvišnih, pa je sve u svemu prolazan, ali ne odveć interesantan. Kao i kod Weezera, osjeća se lagano zamor materijala.

  Muziku podržava