Progresivna dramaturgija preseljena u stvarnost

  1243

  Stream Of Passion featuring Ayreon

  Live In The Real World

  dvd

  Datum izdanja: 18.07.2006.

  Izdavač: Inside Out / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Spellbound
  3. Passion
  4. Waracle
  5. Wherever You Are
  6. Computer Eyes
  7. Calliopeia
  8. Valley Of The Kings
  9. Haunted
  10. The Charm Of The Seer
  11. Deceiver/Songs Of The Ocean
  12. Day One: Vigil
  13. Day Three: Pain
  14. Nostalgia
  15. Out In The Real World
  16. The Castle Hall
  17. Into The Black Hole
  18. Cold Metal
  19. When The Levee Breaks
  20. Day Eleven: Love

  Samo nekoliko mjeseci po izlasku debut albuma “Embrace The Storm“, nizozemsko/meksička formacija Stream Of Passion krenula je na promotivnu turneju, u sklopu koje je održan koncert u dvorani Lucky & Co u nizozemskom Rijssenu. A prije nego je uopće održan, znalo se da će biti sniman za potrebe DVD izdanja, te da će se zvati “Live In The Real World“.

  Također, znalo se da će biti odličan i u sviračkom dijelu, obzirom da su skladateljske vrijednosti materijala otprije poznate. Uostalom, samo se to i moglo očekivati od ekipe koju predvodi jedno od najznačajnijih metal imena današnjice – Arjen Lucassen, koji je s ovom postavom besprijekorno uvježbao ne samo devet SOP-a, nego i devet naslova njegovog ‘glavnog’ benda Ayreona.

  Oni su iz studija na stage vjerodostojno ‘prenijeli’ ne samo mračni, progresivni sympho gothic metal, već i svjetliju varijantu progresive, u kojoj se vokalno-instrumentalne izvedbe muzičara na stageu sinhronizirano stapaju u, za uho i oko, ugodnu cjelinu, dišući punom snagom i svježinom u svojem dark blještavilu.

  Zanimljivo je da se na nježan, osjećajan način poigralo i sa skraćenim varijantama pjesama “Songs Of The Ocean” Star Onea i Ambeonova “Cold Metal“, dvaju od nekoliko Arjenovih projekata.

  Muziku podržava

  Među individualnim kvalitetama, u prvom bih redu istaknuo izvanrednu pjevačicu Marcelu Bovio, čije vokalne, ali i violinske izvedbe maksimalno dramatiziraju događanja na pozornici, a pogotovo u segmentima kada joj asistira sestra Diana. Impresivan nastup ima i gitaristica Lori Linstruth, te Alejandro Millan, Marcelin kolega iz Elfonie, koji iz svojih klavijatura izvlači maksimum, ‘šečući’ ih između tradicionalnog, string i piano izričaja, a usput se uključuje i u vokalnim varijacijama.

  Preostali dio ovog mini orkestra sačinjava ritam sekcija Johan Van Stratum (bas) i Davy Mickers (bubnjevi), te pjevač Damian Wilson (Star One), koji je, zajedno s Dianom Bovio, uživao status ‘special guestsa’ na ovom koncertu.

  Ono što treba pohvaliti je i atmosfera u publici, koja je jako dobro upoznata sa svim pjesmama, čiji se popis može vidjeti među tehničkim podatcima o albumu. Stoga ih neću posebno izdvajati, jer niti jedna nije puno bolje ili isto toliko lošije izvedena da bi to bilo potrebno, već samo istaknuti da mi je posebno drago što su se među njima našle i tri sa zadnje Ayreonove konceptualne genijalnosti “The Human Equation”.

  Extra ponuda podastrla je standardnu mogućnost izbora sounda (2.0 i 5.1), snimke rađene za vrijeme tour putovanja, zatim na, ispred i iza scene. Tu je i galerija slika, video spot pjesme “Out In The World“, neki detalji s njegova snimanja u Chimayu u Belgiji, te ‘Tour Diary’, odnosno popis datuma i mjesta na kojima se sviralo. Ništa previše osvježavajuće ili važno.

  Baš zato punu koncentraciju treba posvetiti koncertu, u kojem se doista može uživati, pa čak i pod uvjetom da konzument nije neki poseban štovatelj onoga što radi Lucassen.

  Muziku podržava