Profinjeni zvukovi Podravine

  6966

  Miroslav Evačić

  Čardaš Blues

  Datum izdanja: 25.10.2005.

  Izdavač: Scardona

  Žanr: World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro (Podravski blues)
  2. Bilo nas je 5 vu kleti
  3. Posavska tema
  4. Rukavice
  5. Rece čardaš
  6. Az a szep
  7. Podravino moja mila
  8. P Blues 1 (Rođenje)
  9. P Blues 2 (Život u plavom)
  10. P Blues 3 (Tema prolaznosti)
  11. Malom Eugenu
  12. Blues za laku noć
  13. Čardaš, blues i R’n’R
  14. Alaj je divan taj Podravski kraj
  15. Zbira junak deklice
  16. Am čardaš
  17. Duel ‘in’ Podravina
  18. Sama
  19. Svatovski tanec

  Svima koji su upoznati s etno glazbom u nas, ime Miroslav Evačić ne predstavlja ništa novo na našoj sceni, dok onima manje upoznatima, predstavlja jednu veliku novinu koja će samo potvrditi da u našoj tradicionalnoj glazbi postoji pregršt odličnih glazbenika, koji spajanjem etna s drugim žanrovima glazbe mogu svijetu ponuditi zaista zbilja zanimljiv, slušljiv i kvalitetan materijal.

  Čardaš Blues” novi je album ovog glazebnika, koji je zapravo samo reizdanje istoimenog albuma iz 2003., s nekoliko bouns pjesama s albuma “Esencijalno” iz 2004., te nam samim time donosi uvid u dosadašnji rad Evačića kao solo glazbenika. Odmah na prvo slušanje primjeti se neosporna kvaliteta stvaralaštva, muziciranja i glazbenog umijeća.

  Nevjerojatna je lakoća i suptilnost kojom Evačić prebire po žicama gitare, zaista očaravajuće, i to je ono prvo što će vam ostati urezano u pamćenje nakon preslušavanja albuma. Dojam je kao da sjedi tu ispred vas, i zanesenog pogleda nastoji vam dočarati svu ljepotu podravskog kraja kroz svaki akorde onako kako on vidi taj kraj.

  Muziku podržava

  Iako se ovaj album svrstava u etno, oni koji vole blues ili jazz također će moći uživati u “Čardaš Bluesu”, možda čak više nego oni koji više preferiraju tradicionalnu glazbu, jer kako sam naveo u početku teksta, ipak je ovo izdanje spajanje etna s, u ovom slučaju bluesom, koje želi ‘svijetu’ dočarati kako zvuči naša tradicionalna podravska glazba. I najbitnije je da uspijeva.

  Az a szep” je pjesma kojom se Evačića nastoji predstaviti širim masama, u čemu će sigurno i uspjet, ali čim dobijete ovo izdanje u ruke shvatit ćete da niti ostale pjesme ne zaostaju za spomenutom pjesmom – “Posavska tema“, “Malom Eugenu“, “Rukavice“, “Čardaš, blues i R’n’R“, “P Blues 1 (Rođenje)“, “Duel ‘in’ Podravina” ili “Svatovski tanec” neke su od 19 majstorija na ovom unikatu.

  Ponekad je zaista nevjerojatno kako malo ispod površine treba zagrebati, da bi se došlo do blaga – Mojmir Novaković i KRIES, klapa Cambi, Tamara Obrovac, Dunja Knebl, Miroslav Evačić, Lidija Bajuk, samo su neki od dragulja što ih Hrvatska može dati svijetu, ali isto tako treba ih čuvati u kao kap vode na dlanu. Pop i rock bendove diskografske kuće mogu ‘naštancat’ kad usfali nečega novoga na top ljestvicama, ali ovakvih izvođača u čijoj se glazbi uživa – teško.

  Muziku podržava