Pristojno debitantsko ostvarenje

  802

  Catfish and the Bottlemen

  The Balcony

  Datum izdanja: 12.09.2014.

  Izdavač: Island Records

  Žanr: Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Homesick
  2. Kathleen
  3. Cocoon
  4. Fallout
  5. Pacifier
  6. Hourglass
  7. Business
  8. 26
  9. Rango
  10. Sidewinder
  11. Tyrants

  Debitantski album Catfish and the Bottlemana, “The Balcony“, zauzeo je
  deseto mjesto na UK ljestvici albuma i dobio, uglavnom, jako dobre
  kritike.

  Bend je osnovan 2007., no dečki su si dali vremena da naprave album tako da je puno pažnje posvećeno i najmanjem detalju.I to se može primijetiti – zaista je produkcijski osmišljen gotovo bez greške. Aranžmani su koncizni i koherentni, pjesme se redaju jedna za drugom u pravom indie rock tonu. No, ima tu svega – brit-popa, bluesa, rock’n’rolla i nešto pop elemenata. Vidljivo je da su utjecali Mystery Jets i The Cribs i to se može osjetiti na većini pjesama. Catfish and the Bottleman su pokupili najbolje od ova dva benda i reinterpretirali ih na svoj način tako da smo dobili plodan i zreo album.Gitare su u prvom planu koje savršeno prate vokal Vana McCanna koji ima britpop u krvi i to se čuje u njegovom pjevanju, posebno na “Kathleen“– najboljoj numeri s albuma koja je postala instant hit i zauzela vodeća mjesta na ljestvicama u Velikoj Britaniji. Zamišljena kao ljubavna posveta, funkcionira gotovo kao ljubavna himna s pjevnim refrenom: “I’ve gotta give it to you, You give me problems, When you are not in the mood“– odlično osmišljeno i pamtljivo.U “Homesick” se fino daju osjetiti Mystery Jetsi sa zadnjeg albuma “Radlands“, ali u ovom slučaju radi se o još jednoj ljubavnoj stvari koja završava sa stihovima ironičnog prizvuka: “See I’m not the type to call you up drunk, But I’ve got some lies to tell“.

  Većinom se kroz pjesme proteže tematika muško-ženskih odnosa, stoga je riječ većinom o baladama. No, nisu nimalo klišeizirane, nego zakučaste u svojoj jednostavnosti – pomalo paradoksalno, ali u tome leži ljepota albuma.

  Muziku podržava

  Kako je cijeli album u toj noti britpopa, a pogotovo u “Coocon” gdje čujemo The Cribse s “Ignore the Ignorant“, tako i završava – s predivnom baladom “Tyrants” koja je i vokalno i tekstualno jedna od jačih na albumu.

  Catfish and the Bottleman su se dobro snašli u vodama indie rocka, no dali su tome pečat britpopa i bluesa. Ništa specijalno novo, već smo to sve čuli kod Mystery Jetsa i The Cribsa, no ovi dečki zaslužuju više pažnje jer su svemu tome dali notu iskrenosti i svježine. “The Balcony” je pristojno debitantsko ostvarenje s kojim su Catfish and the Bottleman privukli pozornost i svakako očekujemo puno od drugog albuma.

  Muziku podržava