Pristojna Alicia Keys postala istinska buntovnica

  790

  Alicia Keys

  Here

  Datum izdanja: 04.11.2016.

  Izdavač: RCA / Menart

  Žanr: R&B, Soul

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Beginning (Interlude)
  2. The Gospel
  3. Pawn It All
  4. Elaine Brown (Interlude)
  5. Kill Your Mama
  6. She Don’t Really Care_1 Luv
  7. Elevate (Interlude)
  8. Illusion Of Bliss
  9. Blended Family (What You Do For Love) feat. A$AP Rocky
  10. Work On It
  11. Cocoa Butter (Cross & Pic Interlude)
  12. Girl Can’t Be Herself
  13. You Glow (Interlude)
  14. More Than We Know
  15. Where Do We Begin Now
  16. Holy War
  17. Hallelujah
  18. In Common

  Jačanje samosvijesti, odbijanje da se svima svidi i zauzimanje stava nije tema koju je na svom albumu obradila Beyonce Knowles. Sličnim putovima je krenula i Alicia Keys.

  Osnovna je razlika ipak manje blještav album od “Lemonade“, s manje srdžbe i bijesa, kao i s manje zvjezdanih gostiju. Ipak ne može Jack White doći ‘samo tako’ i Aliciji… no i bez njega, Alicija je složila pitak, zabavan i oštar album koji suvislo upisuje raščišćavanje s raznim stereotipiziranim očekivanjima od pripadnica ljepšeg spola.“Here” je album kojim Alicia raskršćuje s mainstream popom i više uranja u soul, jazz, rhythm and blues i hip hop. Po albumu je raspoređeno nekoliko recitativa i nekako ostavlja dojam o prevelikoj duljini albuma, no riječ je o zanimljivom albumu kojim skoro bivša mainstream izvođačica propitkuje slobodu izbora i spremnost na autentičan život i to u većoj mjeri nego 90% indiejanera ovog svijeta.Prije svega, tu je neodoljiva “Girl Can’t Be Herself” koja donosi jasan i pristojan ‘jebite se’: “In the morning from the minute that I wake up, what if I don’t want to put all that make up? Who says I must conceal what I’m made of? Maybe all this Maybelline is covering my self-esteem?”, naravno upakiran uz pijevnu blues melodiju, ali bez cifranja i uljepšavanja. “More Than We Know” je također uspjela budnica sa stihovima na refrenu: “We can do more than we know, there’s more than we know”.No, nije sve banalno ‘jedno jaje buč, a mi cure čuč’. “Illusion of Bliss” će s muzičke strane podsjetiti na remek-djelo grupe Sly and The Family Stone “There’s A Riot Goin’ On”, a s tekstualne, Alicia priča priču o ovisniku koji se (bezuspješno) želi podići s dna. Alicijina perspektiva na ovom albumu je jasna: dominantan nerv kojim je radila ovu kolekciju je želja za slobodom i odbacivanjem nebitnog, pri čemu je zadovoljavanje svojih potrošačkih, nebitnih potreba tek mrvicu bolje od zadovoljavanja ovisnika svojih potreba. Možda je u pravu – svi smo mi robovi navike i navike nas katkad same od sebe, da to ni ne primijetimo, strpaju u zatvor ‘samo tako’.

  Uostalom, omot već sam govori za sebe, na njemu je Alicia, bez trunke šminke, pristojno raščupana – eto dokle smo došli – da nam pristojna djeca kao Alicia Keys budu istinski buntovnici, a nekakvi hipsterski rockerčići a la The Strokes ili Royal Blood samo isprazni zabavljači.

  Bonus pjesme na ovom izdanju nam donose jedan pogodak (“Hallelujah” koja nije ona “Hallelujah”) i jedan promašaj (baš beznačajna “In Common”). Iako nije esencijalna ploča u prošloj godini, Alicia ovim izdanjem nije razočarala, nego hrabro pokazuje da ne spava na lovorikama, nego slijedi svoje muze, ipak manje uspješno nego što je to bilo na prethodnom albumu.

  Muziku podržava