Priča o nježnom divu

  1611

  Gentle Giant

  Gentle Giant

  Datum izdanja: 27.08.2007.

  Izdavač: Vertigo / Aquarius Records

  Žanr: Progressive Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Giant
  2. Funny Ways
  3. Alucard
  4. Isn’t It Quiet and Cold?
  5. Nothing at All
  6. Why Not?
  7. The Queen

  Godine 1970. grupa nadarenih istomišljenika osnovala je progresivnu rock skupinu neobična naziva – Gentle Giant. Gitaristi Derek Shulman i Gary Green, klavijaturist Kerry Minnear, saksofonist i trubač Phil Shulman, bubnjar Martin Smith i basist Ray Shulman maštovite su ideje širili kroz svoju glazbu, koja unatoč kvaliteti i inovativnosti nije bila prihvaćena kod šire publike.

  Možda zato što je Gentle Giant bend koji se opirao komercijalizaciji i slijedio svoj san, makar zbog toga propuštao obožavanje masovne publike i dobru zaradu.

  Grupa je 1971. snimila svoj prvi kultni album “Gentle Giant“. Na omotu albuma nalazi se prepoznatljiv zaštitnik grupe – nježni div, a u knjižici priloženoj uz CD je priča koja govori o izmišljenom susretu diva s članovima grupe. Već su na tom prvom albumu Gentle Gianti stvorili prepoznatljiv zvuk, vješto miješajući rock, jazz i klasiku. Zbog neobičnosti i inovativnosti su ih, čim su se pojavili na sceni, uspoređivali sa cijenjenim King Crimsonima.

  Također ih možemo usporediti s Genesisima zbog laganih i melodičnih pjesama, te s grupama Queen i Gong po načinu pjevanja. Da Gentle Giant nije običan bend dokazuje i njihovo poigravanje sa sinfo-rockom te maštovitost i sposobnost svakog pojedinca iz sastava.

  Muziku podržava

  Zvuk rockerske gitare, duboko brundanje basa, melodičnost puhačih instrumenata, pristup sviranju klavijatura koji varira od jazza pa do elektronike, predivni vokali i moćna buka bubnjeva dočaravaju glazbeni svijet Gentle Gianta koji je, unatoč svemu što se događalo s glazbom u to vrijeme, kroz daljnje radove ostao na tom tragu.

  Od ove godine, zahvaljujući Aquarius Recordsu, uz “Giant” u Hrvatskoj imamo priliku nabavati još dva reizdanja njihovih albuma – “Acquiring the Taste” i “Octopus”. Na “Acquiring the Taste“, njihovom drugom albumu, stilski su ostali vjerni albumu “Gentle Giant”. Ponovo zanimljiva naslovnica, mnoštvo zanimljivih ideja i bogatstvo zvukova.

  Nakon “Octopusa“, koji je temeljen na fantastičnim vokalnim izvedbama, više publike se počelo zanimati za bend, tako da taj album možemo proglasiti i najpopularnijim.

  Svakako preporučam, nabavite barem jedan od ovih CD-a i uplovite u svijet Gentle Gianta u kojem će vam njihova glazba ispričati priču o nježnom divu.

  Muziku podržava