Previše

  2104

  Svadbas

  Još

  Datum izdanja: 15.02.2012.

  Izdavač: Menart

  Žanr: Art, Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Gubimo
  2. Tvoja
  3. Još
  4. Dolje
  5. Daj
  6. Sve što trebaš
  7. Crno bijelo
  8. ////////
  9. Molim te
  10. Glas u ušima
  11. 10 dana

  Grupa Svadbas tipičan je izdanak benda koji je nastao iz čiste ljubavi prema glazbi koju vole, koji se održava svirajući glazbu koju vole, koji će teško hraniti mašineriju u industriji zabave, ali koji ne namjerava odustati od sviranja onog što vole.

  U zemlji u kojoj većina pop kreatura za sebe tvrdi ‘Ja sam rocker u duši, ali sam širokih obzora, pa sviram i ono što narod voli’ i to im je izlika za ljigu najveće kategorije, stav i staž Svadbasa zaslužuju poštovanje.

  Talent Svadbasa također je neupitan, Ljubica Gurdulić razvila se u jasan i prepoznatljiv vokal (još uvijek imam doma njihov stari intervju u kojem članovi Jura i Pavle neutješno plaču za njenom prethodnicom Karmen), a Jura Ferina i Pavle Miholjević majstori su u slaganju zvučne slike. Svadbas je naročito albumom “Jug” iz 2000. i hitom “Treblebass” iz 2005. zauzeo svoje mjesto na hrvatskoj rock sceni, poglavito onom dijelu kojem tepaju riječi kao što su ‘alternativni’, ‘progresivni’ ili jednostavno ‘arty’.Sa sve duljim razmacima u objavljivanju albuma Svadbas sve više postaje art-rock projekt, a sve manje ‘normalan’ bend, a njihov novi album “Još” ubraja se u najgoru kategoriju albuma: onih koje se mnogo poštuje, ali manje sluša.

  “Još” je štreberski album, skockan po svim pravilima indie popa, samo s manjkom sposobnosti da dirne slušatelja. Dobar dio pjesama je (nažalost) prosječne kvalitete, koju niti razrađena produkcija (čitaj naslage gitara, klavijatura i nekih interesantnih zvukova računalnog porijekla) ne može izvući. Preslušavanje albuma “Još” je kao gledanje filma u kojem je mnogo lijepih pejzaža s bogatim koloritom, i u kojima se ne događa mnogo toga: kao da se bježi u pretjerano kićenje da bi se izbjegla dosada.

  Muziku podržava

  Dolje” je trebala biti ostavljena dolje u nekoj ladici, inače solidna “Gubimo” pati od previše svega, a ne pretjerano inspirirana “Daj” rastrgana je svim i svačim. Zato postoji druga polovica albuma, koja skriva nekoliko potencijalnih uspješnica. Praktički bez slabog trenutka “Crno bijelo” i “Molim te” imaju najviše šansi da izvuku ploču kod publike.

  S albumom “Još” Svadbas su vjerojatno zadovoljili svoje poklonike, ali za proširivanje baze poštovatelja trebat će – još.

  Muziku podržava