Presjek hrvatske rock scene

  8858

  Denyken 15

  Kompilacija

  Izdavač: Dancing Bear

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Pipsi – Nogomet
  2. Majke – Mene ne zanima
  3. Kojoti – Hodala je 1/2 metra iznad zemlje
  4. Zabranjeno Pušenje – Možeš imat moje tijelo
  5. Zadruga – Ja živim vu malomu selu
  6. Hladno Pivo – Buba švabe
  7. Stampedo – Stampedo
  8. Dogma – Ljubavna
  9. Overflow – Dorothy
  10. Jinx – Brazil
  11. Pađen Bend – Nevolja
  12. Majke – Daj mi
  13. Sam Sam – Dobar dan
  14. Leteći odred – Priznajem
  15. Dogma – Fragola
  16. Ugly Leaders – Svijet za nas
  17. Mono – Otporan na metke
  18. Peter Lovšin – Trdnjava
  19. Vatra – Vrati se
  1. Malehookers – Čuvajte nas, pazite nas
  2. Kojoti – Trese, lupa, udara
  3. Vatra – Sunce
  4. Subway Dogs – The Good One
  5. Pipsi – Narco
  6. Ramirez – Iste cipele
  7. Hladno Pivo – Zimmer Frei
  8. Pipsi – Ljubav
  9. Zaklonišće Prepeva – In Memoriam
  10. Hali Gali Halid – Samo noćas da zaboravim tugu
  11. Hard Time – Ain’t No Money
  12. Anesthesia – Behind The Mask
  13. Majke – Budi ponosan
  14. Flare – Srebrni
  15. Pađen bend – Otkazani let
  16. Maroderi – Ova pjesma zna
  17. Rok’N’Band – Suspicious Minds

  Na nagovor prijatelja i za sitnu lovu 1992. u studiju od 5 kvadrata, u svom stanu, snimio je “Džinovski” Hladnog Piva, “Dorothy” Overflowa i “Razdor” Majki. Nije da ih nije mogao snimiti i netko drugi, ali nitko nije htio. On je riskirao i uspio. “Džinovski” je najprodavaniji album Hladnog Piva, “Dorothy” je bio i više nego uspješan prvijenac tada mladog i nepoznatog koprivničkog benda, a ne treba ni spominjati kultni status koji “Razdor” ima u diskografiji Majki.

  Njegovo ime je Denis Mujadžić-Denyken i bez sumnje je najpoznatiji muzički producent domaćih rockera. Ove godine navršava se 15 godina njegovog rada, te je tom prilikom u suradnji s Dancing Bearom izdao dvostruki kompilacijski CD sa pjesmama bendova koji su obilježile njegov rad i, možemo to slobodno reći, od kojih neki nikada ne bi bili tako uspješni da ih nije potpisao upravo Denis.

  Na dva CD-a naći ćete tako bendove koji su odavno probili status undergrounda i priskrbili si etiketu ponajboljih hrvatskih rock proizvoda, kao što su Hladno Pivo i Pips, Chips & Video Clips. O nastanku “Džinovskog” svi već sve znaju, a ostalo nakon njega je povijest, spomenimo samo još da je osim prvog albuma Piva, Denyken producirao i njihov zadnji, peti po redu studijski album “Šamar” s kojeg je na ovu kompilaciju uvršten i njihov prošloljetni singl “Zimmer Frei”. S Pipsima je bila druga priča. Njihov prvi album nije imao ni približno takav odjek u javnosti, a u burnim poratnim godinama Dudo Ivaniš Ripper stekao je kultni status pjesmom “Dinamo Ja volim” koja je postala i službena himna kluba čije su nam ime oduzimali pa vraćali. No, onda se producentske palice prihvatio Denyken, i rezultat toga bila je “Dernjava”, po meni najbolji album Pipsa uopće i najbolje producirani album u Hrvatskoj ikada.

  Muziku podržava

  Nakon ova dva benda dolaze Majke, čiji baš i nisam pretjerani obožavatelj, ali bilo bi nepravedno ne reći da su i oni jedan od najvažnijih hrvatskih bendova ’90-ih. Baretova karizma bila je neprikosnovena na hrvatskom rock nebu, a paradoksalno je da su najbolji albumi Majki nastali u vrijeme njegove najveće borbe s ovisnošću koja ga je umalo koštala života.

  Osim Majki, Vinkovci su izrodili još jedan bend, koji je puno obećavao, ali nikada nije uspio potpuno izaći iz sjene svojih sugrađana. To su Kojoti čiji je nekada veliki hit “Hodala je pola metra iznad zemlje” ujedno i službeni singl koji prati izlazak ovog albuma. Zatim su tu i Overflow koji su sa svojom “Dorothy” prodrmali ne samo koprivničku, nego i širu domaću scenu, a ja definitivno spadam u one koji nikada neće prežaliti njihov raspad. I zato mi je ova stvar definitivno najdraža na ovom albumu jer me podsjeća na dane kada je “Dorothy” harala top listama, a imaginarna Dorothy predstavljala je buntovnu pankericu kakve smo sve onda željele biti.

  Jinxi i Stampedo? Samozatajna Yaya postala je gospođa Ivaniš i povukla se na vrhuncu slave svog benda za koji se ne sjećam da sam ikada pročitala neku lošu kritiku. Ako ste ih slučajno zaboravili, “Brazil” je tu da vas podsjeti. A Ivanka i dečki iz Stampeda kojima je istoimena pjesma bila i prvi hit, se kasnije nažalost nisu približili kvaliteti svog prvijenca, ali je zato “Tandara Mandara” album koji svakako trebate imati u svojoj fonoteci.

  Tu su zatim i stari majstori kao Pađen Bend, Zabranjeno Pušenje, Pero Lovšin i Zaklonišče Prepeva, koje ne treba posebno predstavljati i čiji rad nije vezan samo uz Denykena, ali su također zaslužili da se nađu na albumu. Za Flare i Malehookerse moglo bi se reći da su primjer bendova sa relativno kratkim vijekom trajanja i instant slavom, ako je nje uopće i bilo, a podsjetnik na njih su pjesme “Srebrni” i “Čuvajte nas, pazite nas”.

  Ono što je odlično je da je Denyken na ovaj album smjestio i mlade bendove, kao što su Dogma, Vatra i Ramirez. Dogma je poznata već otprije, dok se Vatra neopravdano zaobilazi u domaćoj rock javnosti. Bend iz Virovitice osebujnog je zvuka, a na kompilaciji se nalaze njihove dvije skladbe, “Vrati se” i “Sunce”. Bend koji se stilski ovdje nikako ne uklapa i zbog kojeg cijela kompilacija pomalo gubi na rock kredibilitetu je Leteći Odred koji zvuči kao da je greškom zalutao Denykenu u ruke.

  I za kraj možda malo subjektivnog zapažanja: naime, pjesme sa prvog CD-a su nekako puno ‘jače’ od ovih sa drugog, tako da se meni dogodilo da sam jedno 6-7 puta preslušala prvi CD, dok sam se uopće odlučila preslušati drugi. Možda je trebalo malo više pažnje posvetiti rasporedu pjesama, upravo da bi se izbjegla pristranost prema jednom ili drugom CD-u, no to je već boljka gotovo svih dvostrukih albuma.

  Osim što album obilježava 15 godina Denykenovog rada, on je također svojevrstan hommage Radiju 101 koji je upravo proslavio 20 godina postojanja, jer su gotovo svi bendovi s ovog CD-a su obilježili i zvuk Stojedinice. CD tako ima i simboličnu cijenu od 101 kune, a sav prihod od njegove prodaje namijenjen je SOS-Dječjem Selu Lekenik, što je još jedan razlog više da ga kupite, jer osim što ćete dobiti vrlo zanimljiv prikaz hrvatske rock scene unazad 15 godina, imate priliku učiniti i humano djelo. Izdanje prati i zanimljiva knjižica u kojoj možete pročitati sve o Denisovim suradnicima, kao i njegova osobna zapažanja o gore spomenutim bendovima.

  Muziku podržava