Premijerka folklorne glazbe nastavlja svoju vladavinu

  2636

  Jadranka Stojaković

  Daleko

  Datum izdanja: 05.12.2011.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Etno, Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Sve smo mogli mi
  2. Daleko
  3. Što te nema
  4. Bentbaša
  5. Šumi voda
  6. Tko zna reći
  7. Melankonija
  8. Žuta dunja
  9. Vjerujem
  10. Dormi

  Od plejade raznih pjevača stasalih u Sarajevu, malotko je imao tako kreativno raznovrsnu i bogatu karijeru kao Jadranka Stojaković i to ne samo u muzici (zabavna glazba, folklorna muzika, komponiranje glazbene teme za Olimpijske igre u Sarajevu), nego i u slikarstvu.

  Od plejade raznih pjevača stasalih u Sarajevu, malotko je uspio nadići okvire regionalnog i ostvariti zapažene rezultate u posve drugim kulturama (npr. Japanu) kao Jadranka Stojaković. Od plejade raznih pjevača stasalih u Sarajevu, malotko je pretrpio takve nesreće u životu (i da nisu povezane s rizičnim ponašanjem) kao Jadranka Stojaković (otet stan u Sarajevu tijekom rata, nemogućnost putovanja iz Japana do 1998., nesreća na koncertu nakon koje je ostala teško pokretna).

  Gornje tri pretpostavke ključne su koordinate na kojima putuje novi album Jadranke Stojaković nazvan “Daleko“, i odmah svojim naslovom dočarava kamo ide. To je kompilacija ponovo snimljenih Jadrankinih uspjeha (“Vjerujem“, “Što te nema“, “Sve smo mogli mi”), nekoliko tradicionala (“Bentbaša“, “Dormi“) i nešto autorskih prinosa.Uz zvukove saza, gitara (električnih i akustičnih), klavijatura, ponešto diskretnih udaraljki, računalnih zvukova i Stojakovićinog glasa slušatelj u 40 minuta dobiva ubrzani tečaj kvalitetne fuzije sevdaha, folklora, mediteranske muzike, pop glazbe i inih sastojaka u nešto što bi se moglo nazvati glazbena mudrost (albumom dominiraju toplina, radost života, prigušena emocionalnost, uz odsustvo cinizma i bilo kakvih agresivnih nota ili riječi). Jadrankin glas dobio je patinu, u pjesmama operira na način kako bi to činile angloameričke folk-heroine Sandy Denny ili Joan Baez. U tom kontekstu, davnašnji Jadrankin pop-hit “Vjerujem” dobiva novo značenje.

  Često se kaže kako muzičar ponovo snima svoje hitove kad nema više ništa novog reći. S pločom “Daleko” to nije slučaj. Prvo, ako u Hrvatskoj postoji neki album koji bi se mogao usporediti s antologijskom serijom “American Recordings” Johnnya Casha, onda je to “Daleko”.

  Muziku podržava

  Nove verzije pjesama donose životno iskustvo koje teško na slušatelja može prenijeti glazbenik u svojim dvadesetim ili tridesetim godinama. Drugo, utjecaj Jadranke Stojaković na modernu etno scenu je nemjerljiv, no njenih nosača zvuka nema nigdje za kupiti (osim na buvljaku), jer su originalni masteri uništeni prilikom opsade Sarajeva (veći dio svoje karijere Stojaković je snimala za sarajevski Diskoton, koji se ni kriv ni dužan našao na prvoj crti bojišnice).

  Treće, “Daleko” je ploča koja evocira razumijevanje i međusobno nadopunjavanje različitih zvukovnih utjecaja na onaj način kako se dugo vremena moglo čuti u glazbi Bosne i Hercegovine, odnosno, ili upravo onako kako se svojevremeno u New Yorku miješao melos ruskih Židova s crnačkim ritmovima, mediteranskim harmonijama i srednjoeuropskim polkama. Ne čudi stoga što Stojaković na ovom albumu pjeva na različitim jezicima jer je to izdanje prije svega ploča povezivanja životnih vrludanja, emocija i maestralne vokalno-instrumentalne vještine.

  Muziku podržava