Preispitivanje predrasuda na zabavan način

  334

  Little Bandit

  Breakfast Alone

  Datum izdanja: 10.02.2017.

  Izdavač: YK Records

  Žanr: Country

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Platform Shoes
  2. Comfort Inn
  3. Diana
  4. Scattered and Smoothered
  5. Drinkin’ At the Bar
  6. Get Me Out of It
  7. Sinking
  8. Bed of Bad Luck
  9. Pitiful Heart
  10. Nashville
  11. Money

  Dokaz da osim country popa ili tradicionalnoga countryja postoji nešto drukčije i zanimljivije bend je iz Nashvillea, simboličnoga imena Little Bandit. I naziv je albuma (“Breakfast Alone”) simboličan jer hommage je Georgeu Foxu, kanadskom country glazbeniku.

  Bend čine Alex Caress (vokal), Kevin Black, Luke Schneider, Eric Whitman i Ben Eyestone. Na albumu su im se priključili i prateći vokali te svirači violine, violončela, trube i trombona. Kombinacija instrumenata karakterističnih za country, kao i onih malo egzotičnijih, u konačnici je dala jako zanimljivo izdanje koje balansira između countryja, honky-tonka, korijenskoga popa i gospela. No, najvažnije za naglasiti činjenica je da je ovo album koji se poigrava tipičnom percepcijom countryja kao s jedne strane glazbe otpadnika i autsajdera, a s druge strane kao neozbiljne glazbe kojoj je jedina svrha isprazna zabava. Otuda i naziv benda Little Bandit koji govori dovoljno o tome što ovi dečki žele reći.

  “Breakfast Alone” duhovita je pjesmarica o rodnom gradu, romantici, nesretnim ljubavima, a sve to zaliveno viskijem, kako i priliči. Alex Caress kao da pjeva o ljudima Srednjega Zapada, kako sjede za šankom i lamentiraju nad nepreboljenim ljubavima, zlim ženama, svojem očaju i alkoholu kao utjehi i začinu života. Ipak, Alexovo pisanje pokazuje stanovit odmak od klasične country tematike jer on pokušava ubaciti i neke queer momente, što se posebno očituje u videu za “Bed of Bad Luck”, koja je ujedno i najveći hit albuma. Riječ je o pravoj country baladi, melodičnoj i ritmičnoj, s vokalom koji je odlično iznosi. Prateći vokal pružila je i Adia Victoria, još jedna nova country/americana snaga.

  Muziku podržava

  Album započinje duhovitom “Platform Shoes” na kojoj se ismijava romantični pristup pjevanja o ženama u country pjesmama. Alex napola pjeva, napola pripovijeda, praveći od žene metonimiju države, što pokazuje da postoji i politički moment na “Breakfast Alone”. On se očituje i na “Sinking” i “Nashville”, posvetama rodnom gradu i cijeloj jednoj simbolici vezanoj za njega. “Drinkin’ At the Bar” vesela je i zabavna honky-tonk numera o glavnom motivu country glazbe, a napisana je kao scenarij za neki kratki film o Srednjem Zapadu. Od balada treba spomenuti “Diana” i “Get Me Out Of It”, na kojima vokal zvuči dojmljivo i uvjerljivo. Završna “Money” daje pečat cijeloj stvari zaključnim stihom “cause Jesus don’t care ’bout the price”.

  “Breakfast Alone” još je jedno zanimljivo country izdanje koje na zabavan i sarkastičan način preispituje predrasude i iskrivljene percepcije countryja.

  Muziku podržava