Preindustrijalizirani industrial metal

  1204

  Red Harvest

  The Red Line Archives

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Indie Recordings / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Move Or Be Moved (Full Version Mix 2008)
  2. Dead (Sick Transit Gloria Mundi – 2002 :: ReFactor 2008)
  3. Last Call (Cold Dark Matter – 2000)
  4. Abstract Moral – Junction Mix (Internal Punishment Programs – 2004, Remix 2008)
  5. Synthesize My DNA (Internal Punishment Programs – 2004)
  6. Bleed (1996/2008)
  7. 4418 (Internal Punishment Programs – 2004)
  8. Desolation (Sick Transit Gloria Mundi – 2002)
  9. Technocrate (Dunkelheit Version 2008 Mix)
  10. Cyborg Era / Dead End (Remix 2008)
  11. The Central Sun – Part 1 (1996)

  U širim muzičkim krugovima Red Harvest vjerojatno i nije previše poznat bend, no u skandinavskim se zemljama itekako cijeni. Naime, bend koji je nastao prije više od dvadeset godina u Norveškoj tijekom svoje je karijere poprilično eksperimentirao, pa se tako s godinama rada od obećavajuće thrash formacije pretvorio u cijenjeno industrial metal ime.

  Općenito gledano, jer unutar tog industriala, puno je ‘koketirao’ s gothicom, electro synth popom, progresivom i još pokojim substilom.

  Najuspješnije razdoblje mu je, bez ikakve dileme, ono u novom mileniju, kada je snimio nekoliko vrlo značajnih albuma, koji su, uz to što ih je hvalila kritika, bili i u nominacijama za najznačajnija norveška ostvarenja pojedinih godina.

  Zadnjih nekoliko albuma tako su, zahvaljujući svojoj kvaliteti, redovito dizali ‘prašinu’ za sobom, što se s “The Red Line Archives” sigurno neće dogoditi. Prvo iz razloga jer se radi o kompilacijskom izdanju, a drugo zato jer totalno ne valja, i skoro pa je bezvezno.

  Muziku podržava

  Zbirka, ili bolje reći zbrka, remiksiranih, miksanih i preslagivanih pjesama u totalnom je kaosu, gotovo svi su tonovi nejasni, preglasni, a jedino growlinzi pokušavaju nešto napraviti u borbi sa ‘strojevima’, no ostaju uglavnom potpuno nemoćni. S izuzecima nekih s mirnijim, sporijim i srednjim ritmovima, kakve su recimo “Desolation” i poludancerska “Abstract Moral – Junction Mix“, koje u svojoj dubokoj tmini, kakva se nadvila nad sve pjesme, nude ipak kakvu takvu mogućnost ‘probavljivosti’.

  Većina ostalih pjesama, za koje u kompletu moramo reći da su apokaliptične do bola, i uglavnom srednjeg i sporijeg tempa, nije baš najsretnije napravljena. Sve to i ne treba čuditi, zna li se da kojekakvi remixevi u pravilu uništavaju i pjesme koje su po svojem karakteru podložnije ovakvom tipu eksperimentiranja.

  No dobro, ima ipak i jedna pozitivna stvar, a to je da će bend pjesme moći koristiti za kojekakve bonuse u budućim izdanjima, jer kao cjelina i nemaju baš neku vrijednost.

  Zato ne znam je li ovo Red Harvestu baš trebalo, samim tim što je 2007. godine objavio jedan od najhvaljenijih albuma “A Greater Darkness”, pa i nije bilo neke posebne potrebe za njime. Jedino ako nije bilo izdavačke, odnosno ugovorne obveze, što stvarno nisam provjeravao, jer me nakon svega što sam ovdje čuo to niti najmanje ne zanima, mada, mislim da sam negdje vidio kako je ove pjesme odabrao bend.

  Bez dileme, ova ‘kompilacija remikseva, nekih arhiviranih i nekih novih pjesama’, kakav joj je službeni ‘podnaslov’, to previše niti ne zaslužuje. Ovako nešto stvarno nema opravdanja, jer ako se već željela (ili trebala) napraviti kakva kolekcija pjesama, u osam studijskih albuma našlo bi ih se jako puno ozbiljnijih, bez dodatnih uništavanja, a i imale bi više smisla nego ove ovdje.

  Ovo je doista nešto što bih preporučio samo najodanijim fanovima, jer oni koji prate Red Harvest kroz studijska ostvarenja, i nisu opterećenim isključivo njihovim imenom te opcijom da im moraju imati sve albume, mogli bi, baš poput mene, njime ostati najprije totalno zatečeni, a u konačnici i više nego razočarani.

  Muziku podržava