Prehladne bijele noći

  1627

  Sting

  If On a Winter's Night...

  Datum izdanja: 02.11.2009.

  Izdavač: Deutsche Grammophon / Universal Music

  Žanr: Crossover, Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Gabriel’s Message
  2. Soul Cake
  3. There Is No Rose of Such Virtue
  4. The Snow It Melts the Soonest
  5. Christmas At Sea
  6. Lo, How a Rose E’er Blooming
  7. Cold Song
  8. The Burning Babe
  9. Now Winter Comes Slowly
  10. The Hounds of Winter
  11. Balulalow
  12. Cherry Tree Carol
  13. Lallaby for an Anxious Child
  14. The Hurdy- Gurdy Man
  15. You Only Cross My Mind in Winter

  Sting se nalazi u savršenoj poziciji: dovoljno je popularan da njegov studijski izostanak s pop-rock glazbene scene neće značiti pad u zaborav, a ujedno je u mogućnosti baviti se glazbom drugačijom od njegova matičnog područja.

  A i zahvaljujući svojoj reputaciji ponovo biti prodavan, posjećivan
  i slušan.

  Album “If On a Winter’s Night…” produkt je takvog razmišljanja. Inspiriran njegovim omiljenim godišnjim dobom, album je svojevrstan nastavak avanture započete s ‘pjesmama iz labirinta’ i suradnjom s našim Karamazovim, donosi svega dvije Stingove autorske pjesme te trinaest uspavanki, božićnih pjesama i ostalih kompozicija pod producentskom palicom Robert Sadina i pod izdavačkim blagoslovom vjernog Deutsche Gramophona.

  No, nastavak ‘labirintske’ avanture nije urodio i istim kvalitativnim plodom. Ovaj soundtrack najhladnijeg godišnjeg doba započinje solidno, zanimljivim “Gabriel’s Message” i “Soul Cake” te “The Snow It Melts The Soonest“, ali nakon toga gubi na zamahu te slušateljevu pažnju gubi sve do izvrsne Stingove autorske “The Hounds Of Winter“.

  Muziku podržava

  Navedena pjesma vrhunac je albuma, dokaz da se radi o autoru najspretnijem i najzanimljivijem u popističkim vodama u kojima je već veteran, a ne u novoizabranim glazbenim žanrovima gdje je tek početnik. Album završava ambiciozno i solidno, a Stingov glas se pojavljuje uz glazbu velikana poput Schuberta i Bacha. Na posljednjoj pjesmi albuma, “You Only Cross My Mind in Winter” na lutnji – u ime dobrih, starih vremena – ponovno ugošćuje i Edina Karamazova.

  Kad osjeti opasnost od zaborava na sceni, Sting obrije bradu, odjene potkošulju, uzme električni bas, okupi The Police i odradi jednu od financijski najuspješnijih reunion turneja. Nakon toga se vraća u Toskanu, uzima lutnju, čita Dowlanda i svira Bacha. No, ipak ostaje činjenica da studijski album autorskih pjesama nije snimio od dalekog “Sacred Love” iz 2003.

  Hoće li Sting i kreativno ostati zaleđen u svojem najdražem godišnjem dobu (spomenuta “The Hounds Of Winter” nije nova skladba, već pjesma s njegovog “Mercury Falling” albuma iz 1996.) ili nam iz privatne radionice priprema ‘Proljeće’ vivaldijevske snage, pokazat će vrijeme.

  Muziku podržava