Predvidljivi Lorenzo

  1238

  Jovanotti

  Lorenzo 2015 CC.

  Datum izdanja: 27.02.2015.

  Izdavač: Universal Music

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. L’alba
  2. Sabato
  3. Tutto acceso
  4. Musica (feat. Manu Dibango)
  5. Le storie vere
  6. Ragazza magica
  7. L’estate addosso
  8. Gli immortali
  9. Pieno di vita
  10. Il mondo è tuo (Stasera)
  11. È la scienza, bellezza!
  12. L’astronauta
  13. Libera
  14. Il cielo immenso
  15. Caravan Story
  16. Con uno sguardo
  17. Perché tu ci sei
  18. Insieme
  1. Melagioco (feat. Antibalas)
  2. Il vento degli innamorati
  3. Un bene dell’anima
  4. Si alza il vento (feat. Bombino)
  5. Una scintilla
  6. E non hai visto ancora niente
  7. La bohème
  8. All the People (feat. Sinkane)
  9. Fondamentale
  10. Il riparo
  11. Gravity
  12. 7 miliardi

  Većina će se složiti da je talijanski jedan od pjevnijih jezika, a Jovanotti je prva asocijacija na scenu talijanskog popa.

  Prvi album je izdao davne 1988. i otada je konstantno prisutan. S trinaestim albumom nastavio je ondje gdje je započeo s “Lorenzo 1992”, u pop maniri koja je pomiješana s funkom, world music i ska utjecajima. Niz albuma nazvanih jednostavno “Lorenzo” s dodatkom godine u kojoj su izdani su jedna autobiografska priča o sazrijevanju i odrastanju. Najrecentniji je jedan poduži osvrt na vlastito iskustvo s puno ljubavnih pjesama, veselih poskočica i pravih pop hitova.Prisutan je autorski pečat – tekstovi su jednostavni i zanimljivi, nema tu neke posebne dubine, no ponekad je i površinski pogled dovoljan da se zakačite za album. Filozofski i kritički kontekst koji je bio prisutan na prethodnim albumima sada nije toliko vidljiv. Više je riječ o pop aranžmanima s ljubavnom tematikom i otuda priličan broj balada.Taj obrat ka world glazbi je itekako osjetan i može se čuti na većini pjesama i u kombinaciji s popom i ska elementima djeluje privlačno. Prvi singl s albuma je “Sabato” sa zaraznim refrenom i zavodljivim vokalom i zasigurno najveći hit albuma. Malo je pjesma koje podsjećaju na ovu, možda bi priča bila uvjerljivija da ih je bilo više ovakvih.

  Gli Immortali” je sljedeća stvar koja se izdvaja – predivna balada u kojoj je tekstualno Jovanotti dao svoj maksimum. Ova numera je napopičnija od svih, ali posjeduje stanovitu dubinu koja se čuje već na prvo slušanje.

  Muziku podržava

  Ta world music priča je najvidljivija u “Pieno di Vita” koja je gotovo himna životu u svim njegovim oblicima, numera puna radosti i ljubavi prema glazbi.

  Cijeli album se može interpretirati kao referenca na stvaranje glazbe i sve procese koji su prisutni u tom stvaranju, ali s ljubavnim potpisom. Ljubav prema ženi i prema glazbi – dvije okosnice koje čine ovaj album.

  Perché Tu Ci Sei” je jedna takva posveta ženi u ključu balade na kojoj Jovanotti suptilno pokazuje svoje vokalne mogućnosti. Ostale pjesme su više-manje pop balade, no ne toliko upečatljive kao ova.

  Može se prigovoriti da je album predug (ukupno 30 pjesama) i takav format zahtjeva mnogo pozornosti i inspiracije koja je možda bila nedovoljna da se ispuni konačan okvir. Svega tu ima i može se reći da postoji redundantnost i ponavljanje. Nekoliko stvari se izdvajaju kao potpune i smislene, ostalo je prilično osrednje.

  Kad napravite takav album mora se potkrasti praznina i zamor. Da je bilo manje pjesama, ali poentiranih i smislenih, cijela stvar bi bila uvjerljivija, ovako je iscrpljujuće preslušati cijeli album. Nije da na njemu nema bisera, no “Lorenzo 2015. CC” je kao cjelina jedan prosječan i predvidljiv album.

  Muziku podržava