(Pre)dugo očekivano izdanje

  1478

  Stereo MC's

  Connected Live

  dvd

  Datum izdanja: 07.11.2005.

  Izdavač: Universal / Aquarius Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Fade Away
  2. Everything
  3. Elevate My Mind
  4. Disconnected
  5. Playing With Fire
  6. Step It Up
  7. Lost In Music
  8. Raw Drums
  9. Connected
  10. Bring It On
  11. Ground Level
  12. Chicken Shake
  13. The End
  14. Pressure
  15. Creation
  16. Wake Up
  17. Lost In Music (Video)
  18. Connected (Video)
  19. Step It Up (Video)
  20. Ground Level (Video)
  21. Creation (Video)
  1. Lost In Music (Ultimatum Remix)
  2. Connected (Extended Version)
  3. Step It Up (Leftfield Remix)
  4. Ground Level (Everything Grooves)
  5. Creation (Ultimatum Vocal)

  Iako su Rob Birch i Nick Hallam karijeru započeli sredinom ’80-tih i izdali dva albuma zapažena od strane britanske publike, tek su svojim trećim uratkom, sjajnim i nadasve hitoidnim albumom “Connected” (1992.) osvojili u jednom dahu i publiku i glazbene kritičare diljem svijeta. Jedinstvena, i dotad nezamisliva mješavina acid housea i hip-hopa pokazala se idealnom klupskom glazbom, i poslužila kao inspiracija za daljnji razvoj UK hip-hop i garage glazbe.

  Upravo naslovni singl s tog albuma, koji dio svoje popularnosti duguje i uvrštavanju na soundtrack tada popularnog filma “Hackers”, postao je vjerojatno jedan od najpoznatijih i najpopularnijih singlova 90-tih uopće.

  Nakon trećeg albuma grupi je trebalo ni manje ni više nego 9 godina da objavi četvrti album “Deep, Down And Dirty” (2001.) koji koliko god bio dobar, nije mogao nadmašiti uspjeh sjajnog prethodnika. Isto to može se reći i za njihov posljednji album “Paradise” (2005).

  Krajem prošle godine, grupa je odlučila objaviti svoj prvi DVD nazvan “Connected Live“, skup najboljih live snimki s njihovih turneja, a kao što mu i samo ime govori, u potpunosti se naslanja na njihov najuspješniji album. Glazbeno se doima još uvijek dovoljno svježim za radio airplay, čak i nakon više od 10 godina zvuči jednako dobro i kad bi danas izašao bez problema bi se pohrvao s najboljim albumima u žanru danas.

  Muziku podržava

  Hitovi poput već spomenutog “Connected“, zatim “Step It Up“, “Ground Level“, “Elevate My Mind“, “Playing With Fire” i ostali redom su pravi mali klasici klupske glazbe i u neku ruku ih se može nazvati ‘evergreenom’ žanra. Također, odličan live nastup diže neke pjesme na višu razinu, i slobodno se može reći da zvuče još bolje nego studijske snimke.

  Osim toga, DVD je izuzetno bogato opremljen, tako da uz 16 pjesama nudi i svih pet spotova za singlove skinute s albuma, 25-minutni dokumentarac o grupi te CD s pet remixova njihovih pjesama.

  Sve u svemu, radi se o vrlo kvalitetnom i bogato opremljenom uratku kojim nas je počastila ova kultna britanska grupa. Tko god je bio u doticaju s njihovom glazbom već otprilike ima dojam o čemu se ovdje radi, a ako postoji itko tko nije upoznat s radom Stereo MC’sa ovo izdanje predstavlja savršen početak.

  Jedina zamjerka koju mogu naći je što je od albuma do DVD-a prošao period od 13 godina, ali kako kažu Britanci: “Better late than never“. Jednostavno sjajno.

  Muziku podržava