Predsjednik zabavne glazbe u razdoblju kad se tek zagrijavao

  1413

  Ivo Robić

  Pjeva Vam Ivo Robić (izvorne snimke 1949.-1959.)

  Datum izdanja: 23.04.2012.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Pop, Šansone

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ti ni ne slutiš
  2. Kad zvjezdice male
  3. Sjećaš li se
  4. Večer
  5. Mladost i ritam
  6. Ritam veselja
  7. Reci da me voliš
  8. Serenada Opatiji
  9. Rodni moj kraju
  10. Ci – baba
  11. Pjesma otoka
  12. Život pun ruža
  13. Zarobljenik ljubavi
  14. Adios, mariquita linda
  15. La mi-rout
  16. Ja želim cjelivati
  17. Kad laguna spava
  18. Siboney
  19. Kapljice kiše
  20. Zašto smo se sreli
  21. Uvelo lišće
  22. Nebeska serenada
  23. Pjesma Dubrovniku
  24. Bregovi su ostali za nama
  25. Kap kiše
  1. Mama Juanita
  2. La Paloma
  3. Jadran u noći
  4. Jabuke i trešnje
  5. Ay, ay, ay!
  6. Plave oči
  7. Uspavat te želim
  8. Najljepši san
  9. S pjesmom u srcu
  10. Mona Liza
  11. Bahia
  12. Uz morski žal
  13. Domino
  14. Na mjesečini
  15. Jezebel
  16. Samo zvijezde znaju
  17. Ta tvoja ruka mala
  18. Tiho plove moje čežnje
  19. In Bahia
  20. Hej, Joe
  21. Vatreni poljubac
  22. Granada
  23. Odavde do vječnosti
  24. Ja ljubim te
  1. Srce, laku noć
  2. Kad padne noć
  3. Charmaine
  4. Čuj mi glas
  5. Shake, rattle and roll
  6. Seven Lonely Days
  7. Hallo, bim-bam baby
  8. Oho-aha
  9. Mexico
  10. O mama, o mamajo
  11. Ja se opraštam, Cigani, sa vama
  12. Nekad sam i ja volio plavo cvijeće
  13. Prošli davni dani
  14. Prva ljubav
  15. Samo jednom se ljubi
  16. Let Me Go
  17. Skokiaan
  18. Three Coins in the Fountain
  19. ‘Na Voce, ‘Na Chitarra
  20. Goodnight Irene
  21. String Along
  22. My Truly, Truly Fair
  23. Room Full Of Roses
  1. Don’t Let The Stars Get In Your Eyes
  2. Tennessee Waltz
  3. Anytime
  4. You All Come
  5. Septembar
  6. Tek samo ti
  7. Htio bih ti reći
  8. Ako nećeš da te ljubim
  9. Ne plači
  10. Ja ću doći
  11. Que sera, sera
  12. Casetta in Canada
  13. Mala djevojčica
  14. Kao prije
  15. Želja
  16. Gondolijer
  17. Za tobom čeznem
  18. Bijela ruža
  19. Ples, pjesma, smijeh
  20. Molba vjetru
  21. Sa suncem u oku
  22. Autobus Calypso
  23. Sutra (Morgen)

  Četverosveščana kompilacija “Pjeva Vam Ivo Robić” donosi 95 snimaka koje je snimio uglavnom u šestom desetljeću 20. stoljeća (nekoliko snimaka datira u 1949. i jedna u 1969.).

  Riječ je o reizdanju iz 2001. koje objedinjuje sve bitnije snimke koje je Robić načinio u periodu kad je tek dosizao vrhunce svog interpretatorskog i autorskog talenta, odnosno, pred dane ponosa i slave koji su slijedili u Njemačkoj. Ovo izdanje prati i odgovarajuća bilješka u kojoj se može pročitati “ona pripovijest” po kojoj je svog šefa Berta Kämpferta nagovorio da obojica skupa pogledaju The Beatlese i potpišu s njima prvi diskografski ugovor.I kad se već spominju The Beatlesi, ovaj box-set je na neki način Robićev “bijeli album”. Rijetko koji pjevač može načiniti ovako široku kompilaciju radova. Na ova četiri diska Robić pjeva sve: od talijanskog belcanta, preko meksičkog melosa (“Mama Juanita”), američkih standarda (“Goodnight Irene”, “Tennessee Waltz”), hitova Zimbabvea i južne Afrike (“Skokiaan”), tradicije francuske šansone, mađarskih i ruskih narodnih pjesama, te uspijeva držati svoj umjetnički integritet na solidnom nivou. “Samo pitaj, nema da nema” rekli bi vrsniji prodavači na tržnici i ne bi bili u krivu. Glavni rezervoar bile su muzičke teme iz filmova, bilo da je riječ o onima holivudskog, meksičkog ili nekog drugog porijekla.U doba Robićevog pjevačkog sazrijevanja i pretvaranja vrhunskog talenta u vrhunskog pjevača bitno je bilo znati što više pjesama i imati što veći repertoar, a Robić se odlično snalazio i u belcantu i kao crooner, ne pretjerano različit od poznatog rock začinjavca Roya Orbisona. Rock’n’roll Robić je okrznuo tek kroz “Shake, Rattle and Roll” i možda još koju stvarčicu, a sam prema istom žanru i nije imao neko visoko mišljenje, što ne umanjuje vrijednost njegovog rada, pogotovo ako znamo da je slično o dotičnom žanru mislio i Frank Sinatra.Valja reći da je Robić bio tek izdanak jedne talentirane generacije muzičara koja je imala privilegiju (ili obavezu, kako se uzme) razvijati svoj senzibilitet kroz različite žanrove, biti u dosluhu sa svjetskim trendovima i, po potrebi, sve poznatije songove prevesti na hrvatski. Slično kao svojevremeno s Draženom Petrovićem u zagrebačkom košarkaškom klubu Cibona, i Robić je na neki način bio šlag na torti sastavljenoj od moćne gomilice muzičara, autora i aranžera (Mario Kinel, Nikica Kalogjera, Pero Gotovac, Ljubo Kuntarić…), tako da se može reći da je Ivo Robić bio član generacije koja je stvorila hrvatsku autorsku i izvođačku muzičku industriju.

  Riječ je bila uglavnom o akademski školovanim muzičarima ili vrhunskim talentima koji su itekako dobro razumjeli zakonitosti žanrova, koji su se ‘prešaltavali’ iz jedne u drugu stilsku ladicu, kao da je riječ o jutarnjem pranju zuba. Držalo se do, u to doba modernog, bigbendovskog pristupa, električne gitare bile su gotovo futuristički pojam, no zvučna sinergija instrumenata relativno se lagano stvarala. Naravno, svi aranžmani nisu provedeni idealno, no iz današnje perspektive, možemo samo sanjati o ovako visokim zanatskim standardima. Zamjerka bezobraznog novinara bila bi u remasteringu zvuka: iako je 2001. oprema za remastering bila relativno zastarjela, prilikom reizdanja 2012., mogao se i morao se primijeniti novi postupak u ‘čišćenju’ zvuka i pogotovo u redukciji šuma.

  Muziku podržava

  Robić je pak svoje interpretatorske vrhunce dosegao u pjesmi “Prošli davni dani” (prepjev “Auld Lang Syne”) i “Que Sera, Sera“, a da je uz to i odličan autor dokazuju snimke “Srce, laku noć“, “Ne plači” i “Samo jednom se ljubi“. Robić se kao kompozitor također držao gracioznosti i uglađenosti, te nježne (malo)građanske vizure lišene bilo kakvih silnih zvukovnih poteza ili premaza. Set također sadrži legendarnu “Malu djevojčicu“, koja je poznata po iritantnom refrenu “Tata kupi mi auto“, te mnogo bolju “Autobus Calypso“.

  Za prosječnog konzumenta ovakav izbor četiri diska ipak je preobilan obrok, no riječ je o hranjivim “sastojcima” koji su, unatoč davnoj godini proizvodnje, sasvim solidno ‘konzervirani’, a za aspirante za industriju lakih nota, kompletan set je neizostavna lektira.

  Muziku podržava