Pravo osvježenje na sceni ‘cajki i milospjeva’

  6080

  Zoster

  Ojužilo

  Datum izdanja: 05.08.2005.

  Izdavač: Gramofon

  Žanr: Reggae

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Majka Jamajka
  2. Policija
  3. Hercegovina
  4. Asta manjana liberta
  5. Nezainteresiran (Mene ne zanima)
  6. Banana stejt
  7. Kiša (verzija 2)
  8. Američki film
  9. Žuta podmornica
  10. Ojužilo
  11. Kiša
  12. Emina on d trip (millennium version club mix)

  Tzv.bosansko-hercegovačka urbana scena, koja po mnogima tek sada i nastaje, dobila je jedno novo ime, i sigurno jednog od glavnih pokretača. Riječ je mostarskoj grupi Zoster. Inače bend koji je nastao prije 5 godina kao posljedica ‘pada imuniteta društva’ (zoster – vrsta herpesa) i kao potreba da se nešto kaže i učini. U pokušaju da iskažu svoj stav, opredijelili su se za reggae smatrajući ga prikladanim za trusne zemlje poput njihove, u kojoj je doza agresivnosti čak i u muzici previše.

  U zemlji u kojoj sve što kažete ne može se nego tumačiti kao diskriminacija onog drugog, i izgleda po svim mogućim osnovama – nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj, političkoj, zemljopisnoj, intelektualnoj, jako je teško napraviti album koji će sva 3 nam civilizirana plemena prihvatiti kao svoje. Zoster je upravo to uspjeo, napraviti album koji je svima slušljiv, koji ce svi pjevušiti.

  Prvi singl bila je stvar “Majko Jamajko” pjesma kao svojevrsni ‘tribute’ Bobu Marleyju i kao što rekoše nekima od nas najvažnije sporedne stvari na svijetu – gange. Dakle, prvi singl izašao je već 2003., nakon čega se mostarska publika imala priliku puno više upoznati s radom ovog benda. Pune dvije godine nakon toga trebalo je da se nađe diskografska kuća koja bi objavila njihov album.

  Album je, na radost mnogih, izašao u osmom mjesecu prošle godine, za izdavačku kuću Gramofon iz Sarajeva. Na albumu se nalazi 12 stvari, od kojih 2 verzije pjesme “Kiša“, zatim obrada Baretove “Mene ne zanima“, te tranzicijska obrada “Emine” – najpoznatijeg mostarskog pjesnika Alekse Šantića. Inače, sve stvari su snimljene u studiju Baraka, a producent je ujedno i član benda Atila Aksoj. Svu muziku i tekstove potpisuju Zoster i Mario Knezović, frontmen i vokal benda osim Pierre Vučinić – Peđa (4), Goran Bare (5).

  Muziku podržava

  Na albumu su se iako u veselom tonu, dotakli ozbiljnjih tema života nam svakidašnjeg. Pa tako u drugoj pjesmi na albumu pod nazivom “Policija” sa stihom: “Policija ove zemlje nikad neće stići na vrijeme, jer niko se ne drži svoje struke, noćas uzimam pravdu u svoje ruke” više nego dovoljno opisuju post-ratnu i post-deytonsku BiH u kojoj su svi hadžije još uvijek nejasnog nam teritorija.

  Američki film” parodija je Hollywooda, puška i pištolja, Terminatora, Rockyja, koji su samo Smrtonosno oružje za moždane ćelije, a kroz pjesmu se provlači refren najpoznatije pjesme eurovizijske pobjednice Rive – “Rock Me Baby”. “Kiša 1 i 2”, te “Ojužilo“, odlično opisuju stanje ‘svijesti ili nesvijesti’ kada nam jugo donese ionako dovoljnu dozu melankolije, depresije i tuge.

  Prvi hit za sve lokal patriote je pjesma “Hercegovina“, o svim lijepotama te divne ‘pokrajine’, u kojima se jasno i glasno kaže “Hercegovina-California!!!!” Odmah iza “Hercegovine” slijedi “Asta manjana liberta“, u kojoj se najbrajanjem Gundulićevih stihova: “O lijepa o draga o slatka slobodo”, te zemalja od Iraka, Afrganistana do divne nam BiH, stvara savršen tekst za himnu koju inače “BiH-ne BiH” država nema već punih 16 godina. “Žuta podmornica” je ‘antidoping’ pjesma, odnosno pjesma protiv heroina a glazbu potpisuju nitko drugi do The Beatlesi.

  I za kraj, ostavljam pjesmu koja je definitivno najjača stvar ovog albuma – “Banana stejt“. ‘Banana stejt svijet je plantaža pamuka‘, koje su metafora za BiH kao i sve ostale zemlje Trećeg svijeta gdje ‘pravdu i blagostanje’ siju ‘visoki’ i ‘niski’ međunarodni predstavnici, a vi se osjećate mali i jadni, radite ko crnac – plaćaju vas ko bijelca, jer i ovdje vazi ona čuvena Rojsova “ko je jamio-jamio je”. Dakle, “Banana stejt” – pjesma koja je glazbeno, stihovno i produckijski najbolje urađena.

  Zosterov album osvježenje na glazbenoj sceni ‘cajki i milospjeva’, reggae album koji nije dosadan kao mnogi reggae albumi, iako su mogle biti ubačene i mnogo žešće stvari, kojih Zoster doista ima, da se razbije melankolija, no za prvijenac ponudili su nam sigurno album koji je kako kažu naizmjenično duhovita i gnjevna borba protiv predrasuda, gluposti, primitivizma, te bosansko-hercegovačko-balkanskog nam mentaliteta koji treba srezati u korijenu.

  Herpes su:
  Atila Aksoj – gitara, klavijature, perkusije, vokal
  Goran Rebac – bubnjevi, marimba, perkusije, vokal
  Mario Knezović – vokal, gitara
  Dražen Planinić – bas, vokal
  Marko Jakovljević – bas, gitara

  Muziku podržava