Pravo osvježenje donosi Adia Victoria

  665

  Adia Victoria

  Beyond The Bloodhounds

  Datum izdanja: 13.05.2016.

  Izdavač: Atlantic Records / Dancing Bear

  Žanr: Blues

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Lonely Avenue
  2. Dead Eyes
  3. Out Of Love
  4. Mortimer’s Blues
  5. Sea of Sand
  6. And Then You Die
  7. Howlin’ Shame
  8. Horrible Weather
  9. Head Rot
  10. Invisible Hands
  11. Stuck In The South
  12. Mexico Blues

  Adia Victoria je američka kantautorica s trenutnom adresom u Nashvilleu.

  Odrasla je u Južnoj Karolini u strogo religioznoj obitelji. Nakon što su joj se roditelji razveli, Adia se okrenula pisanju poezije i kratkih priča. Put ju je odveo do New Yorka, a poslije i Atlante, no odlučila se skrasiti u Nashvilleu.Kada je kao rođendanski poklon dobila gitaru, odlučila se okušati u sviranju, prije svega bluesa i polako je otkrivala strast za glazbom, pa danas imamo njezin album prvijenac “Beyond the Bloodhounds“. Naziv albuma je referenca na autobiografski roman “Incidents In A Life Of A Slave Girl” afroameričke spisateljice Harriet Jacobs. Album je zamišljen kao posveta dvadesetim godinama života Adie Victorie, koja je sada u tridesetima. Taj period o kojem pjeva i piše, ispunjen je previranjima i ovisnosti o drugima, pogrešnim odlukama i vrludanjima, dakle, period neizgrađene osobnosti.

  Danas je Adia itekako svjesna svoje pozadine, kako obiteljske, tako i kulturne i društvene. Tekstovi referiraju na odrastanje, odnos s roditeljima, autoritetima uopće, borbi koja se odvija u mladom biću opterećenom nasljeđem kojega još nije u potpunosti svjesno, ali ga sluti.

  Muziku podržava

  Što se tiče samog stila, riječ je o zanimljivom spoju rocka, bluesa i countrya koji se čini kao prirodna posljedica same persone Victorie i njenog životnog itinerarija. Neki su je opisali kao gothic country, neki kao spoj PJ Harvey i Lorette Lynn i to su prilično precizni opisi jer zvuk doista takav. Album prožima blues matrica kao dominantna, ali ima tu i countrya te rock momenata tako da je rezultat u konačnici jedna privlačna priča i, zapravo, pravo osvježenje na glazbenoj sceni.

  Adia Victoria želi govoriti o onom neizgovorljivom, baciti svjetlo na ono što se na prvi pogled ne vidi. Želi pjevati o dijelovima vlastite persone koji su ponekad ružni i secirati ih kroz pjesme kako bi dobili svoju ekspresiju. Adia se nikome ne nastoji svidjeti i stoga je njezina priča autentična i vjerodostojna.

  Dead Eyes“, kao druga stvar na albumu, bombastična je blues numera savršena za otvaranje albuma jer odmah uvlači u priču koja slijedi. Adia ima malo agresivniji pristup i ne trudi se biti suptilna, nego upravo direktna, kao u “Stuck In The South“, prvom singlu s albuma koji sažima sukus priče. Ova je numera laganija od ostalih stvari na albumu, s pomalo misterioznim i blueserskim vokalom, najviše djeluje kao spoj PJ Harvey i Lorette Lynn.

  U sredini albuma su “And Then You Die” i “Howlin’ Shame“, stvari s najintimnijom porukom od ostalih, iako je cijeli album intimna ispovijest. Album zatvara “Mexico Blues“, predivna balada koja zaokružuje strukturu i priču o sazrijevanju i prihvaćanju sebe.

  Adia Victoria je pravo osvježenje sa svojim gothic country stilom i zvukom nošenom blues podlogom koja glazbenici savršeno pristaje i uz koju je srasla, a ipak je potpuno svjesna svoje priče.

  Muziku podržava