Pravi standard za live DVD

  2190

  Black Rebel Motorcycle Club

  Live

  dvd

  Datum izdanja: 10.11.2009.

  Izdavač: Abstract Dragon

  Žanr: Alternative, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Berlin
  2. Weapon Of Choice
  3. Rise Or Fall
  4. 666 Conducer
  5. Ain’t No Easy Way
  6. Weight Of The World
  7. Stop
  8. All You Do Is Talk
  9. Red Eyes And Tears
  10. As Sure As The Sun
  11. American X
  12. Spread Your Love
  13. Love Burns
  14. Mercy
  15. Dirty Old Town
  16. Promise
  17. Six Barrel Shotgun
  18. Whatever Happened To My Rock And Roll (Punk Song)
  19. Fault Line
  20. Took Out A Loan
  21. Show Is About To Begin
  22. Heart And Soul
  1. Weapon Of Choice
  2. Rise Or Fall
  3. 666 Conducer
  4. Ain’t No Easy Way
  5. Berlin
  6. Red Eyes And Tears
  7. Love Burns
  8. Mercy
  9. Dirty Old Town
  10. Promise
  11. Six Barrel Shotgun
  12. Spread Your Love
  13. Took Out A Loan
  14. Whatever Happened To My Rock And Roll (Punk Song)
  1. Need Some Air (Bonus Concert Footage)
  2. Stop (Bonus Concert Footage)
  3. Ain’t No Easy Way (Bonus Concert Footage)
  4. Head Up High (Bonus Concert Footage)
  5. Devil’s Waiting (at Somerset House)
  6. Rifles (live at T in the Park)
  7. Feel It Now (Jam)

  Posljednjih godina kroz ruku mi je prošlo mnogo koncertnih albuma koji su bili različitih kvaliteta, mnogi od njih su bili čisto suhoparni, samo sa snimkom koncerta bez ikakvih dodataka, neki su dodali još poneki filmić ili bonuse, ali niti jedan me se nije dojmio kao “LiveBRMC-a.

  Razlozi su višestruki.

  Kao prvo, Black Rebel Motorcycle Club je iskren bend kojeg ćemo rijetko viđati na naslovnicama tabloida zbog raznih ekscesa (posebno sada kada je bubnjar Jago ponovno van benda), već su više fokusirani na skladanje i sviranje pred fanovima, a to rade odlično, iza sebe imaju četiri odlična albuma (tu ne računam sprdačinu “The Effects of 333“), dok se njihovi koncerti pamte dugo (i danas se rado sjetim prelijepe ljetne večeri u Močvari 2004. godine).

  Kao drugo, imaju jedan prijateljski odnos s fanovima i cijelom svojom pratećom ekipom na turnejama, a to se najbolje može vidjeti na “Liveu”. S publikom su cijelo vrijeme na ti, znalački ih dovode do ludila i plesa, a što se tiče ‘stuffa’, pred kraj vizualnog dijela koncerta dečki se zahvaljuju svim svojim radnicima, gotovo poimence svakomu i pri tome znajući kome je od njih posljednji dan s BRMC-ima.

  Muziku podržava

  Kao treće, za razliku od 99 % koncertnih DVD-a, ovaj nije složen od jednog koncerta, već od tri (Dublin, Berlin, Glasgow), odnosno njihovih najboljih momenata i to iz vremena posljednje ‘velike ljubavi’ s bubnjarom Jagom kad su promovirali album “Baby 81“. U takvom formatu pružili su više od dva sata koncertnog materijala u kojem su posloženi svi najvažniji momenti benda kao i oni nešto manje važni, te čak i pokoje ulizivanje publici kao što je to bilo s “Dirty Old Town” u akustičnoj verziji.

  Kao četvrto, sve te pjesme pokazuju koliko su Black Rebel Motorcycle Club odličan bend, nema foliranja, već se u svaku pjesmu unose kao da im je posljednja u životu. Bljesak gitara i ritam-dionica su ono što nosi njihove pjesme, sve su vrlo skladne, ujednačene, bez hitoidnih dijelova koncerta nakon kojih slijedi ‘dosadniji’ dio (možda je u tome razlog što gotovo nikad nisu imali neki veliki hit izuzev “Whatever Happened To My Rock And Roll (Punk Song)“)…

  Mogao bih unedogled pričati o zvuku BRMC-a, iako mala zamjerka može ići za njihov miks-pult, budući da se u nekoliko navrata može primijetiti mala mikrofonija, ali to je potpuno zanemarivo s obzirom da su gotovo nečujne u omjeru s ponuđenim materijalom. Možda sve i nije odsvirano onako kako je u studiju, ali to i nije poanta rock-glazbe, bitno je iznijeti većinu tog kroz akumuliranu energiju što su to oni i ponudili.

  Da je samo ovaj dvosatni skup koncerata u DVD-formatu izdan kao “Live”, već bi dobio visoke ocjene zbog standarda dužine (već ranije spomenuto, debelo preko dva sata), slike (vrlo dinamični kadrovi tijekom cijelog koncerta fokusirani na glavne aktere kojima je pomogla više-manje crno-bijela tehnika uz interesantno poigravanje sa svjetlima) i zvuka, a tu je još ogroman niz bonus-materijala postavljenih na zaseban DVD i audio-CD sa četrnaest najbitnijih skladbi.

  Često znam napomenuti da su bonusi ono što daje dodatnu draž svakom koncertnom DVD-u, a ovdje ih ima napretek pa ne znam od kud je najbolje krenuti… Kao i obično, mislim da je najbolje ići redom, onako kako su posloženi na samom izdanju. Već sam ranije rekao za količinu koncertnog materijala, ali to nije sve pa su u bonusima postavljene još četiri pjesme, većinom alternativnije verzije od spomenutih u glavnom dijelu materijala.

  Tu je još akustična “Devil’s Waiting” iz Somerset Housea koja ima podosta velikih problema za zvukom, snimka rada spota za pjesmu “Weapon Of Choice“, tu je i BBC Radio Sessions Birmingham na kojem uz akustične gitare i intervjue predstavljaju svoje posljednje radove, zabava s fanovima prije nastupa na T in the Park gdje je Robert Levon Been uzeo akustičnu gitaru i otišao među ljude odsvirati im “Rifles” što je primljeno s oduševljenjem, “Feel It Now (Jam)” gdje pokazuju kako su spremni improvizirati, sessioni sa snimanja već pomalo legendarnog albuma “Howl“, te kratak film “American X” u kojem je njihov prijatelj Jamie Dagg izrežirao priču o izgubljenosti čovjeka u modernom svijetu, po istoimenoj temi koja se našla na prošlom studijskom albumu.

  Da se pogleda i presluša sav ponuđeni materijal, treba uzeti jedno slobodno popodne pa u miru sve pogledati, a vjerujem da će to vrijeme brzo proći, budući da ima brdo odličnog i zanimljivog materijala koji nije napravljen samo za fanove, već za sve ljubitelje rocka.

  Nedavno je najavljen i novi album “Beat The Devil’s Tattoo” koji bi trebao izaći početkom ožujka, a najavio ga je istoimeni singl koji pokazuje da su male promjene u bendu (ulazak Leah Shapiro na bubnjeve umjesto Jaga koji se još uvijek nije očistio od droga) donijele novu svježinu pa je prava šteta što ih naši promotori dosad nisu uspjeli uloviti za novi koncert jer ovoliku dozu live-energije vrijedi vidjeti još pokoji puta.

  Muziku podržava