Pravi duh Božića

  3657

  Gregorian

  Christmas Chants

  Datum izdanja: 20.11.2006.

  Izdavač: Edel / Menart

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ave Maria
  2. Silent Night
  3. When A Child Is Born
  4. Amazing Grace
  5. First Noel
  6. In The Bleak Of Midwitner
  7. Pie Jesu
  8. Spaceman Came Traveling
  9. Come All Ye Faithful
  10. Gloria In Excelsis
  11. Footsteps In The Snow
  12. Peace On Earth (Little Drummer Boy)
  13. Sweeter The Bells
  14. Child In A Manger
  15. Happy X’mas (War Is Over)
  16. Auld Lang Syne

  U vremenu kada je Grinch ukrao Božić i svaki pop umjetnik pokušava od fana izvući dodatni dolar snimajući božićni album, nadajući se da će se upravo u božićnoj shopping groznici taj isti fan ‘ispeglati’ kreditnu karticu u kakvom CD-shopu kupujući njihov album, Gregorian je izdao pravi melem za uši.

  U audio zagađenju digitaliziranog Božića i svepristune prostitucije tog vjerskog blagdana, teško je čuti nešto što uistinu sadržava esenciju Božića. Gregorian je već etablirani bend poznat po modernoj interpetaciji srednjovjekovnog gregorijanskog chanta i samo je bilo pitanje vremena kada će napokon izdati i božićni record te tako otpuhati ogromnu količnu šunda koja se upravo u ovo doba godine pojavljuje koliko i na domaćoj, pa tako i na svjetskoj glazbenoj sceni. Jer ako itko ima pravo pjevati o Božiću, onda je to Gregorian.

  Pred nama je još jedan njihov fantastičan uradak; ovaj put su se odlučili obraditi najpopularnije božićne pjesme iz cijelog svijeta, stavljajući težište kako na tradicionalan, tako i na moderan segment uključujući i neke popularne pjesme proizašle iz pop kulture i time ostvarujući uravnoteženu sintezu koja je kao stvorena za slušanje u ovo predbožićno vrijeme.

  Izbor obrađenih pjesama je zadovoljavajući, pa se na albumu pod obavezno nalaze i “Silent Night“, “Amazing Grace” ili pak škotska tradicionalna “Auld Lang Syne” koja se pjeva za Novu godinu. To je i bilo za očekivati, jer je Božić nezamisliv bez tih skladbi, no ono što doista ugodno iznenadi jest izbor ostalih skladbi.

  Muziku podržava

  Tako je obrađen i “Happy Xmas (War Is Over)” legendarnog Johna Lennona ili moj osobni favorit “Spaceman Came Traveling” Chrisa de Burgha; pjesma koja odiše sjetnošću koja nadmašuje njenu originalnu verziju. Tu se još može naći i “The Little Drummer Boy“, te “Pie Jesu” poznatog Andrewa Lloyda Webbera iz njegovog “Requiema”, pa onda i Schubertova verzija pjesme “Ave Maria” ali i “Footsteps In The Snow“, pjesma koju je mastermind benda Frank Petersen davno napisao, a za ovu je prigodu izvukao s prašnjave police i nanovo otkrio.

  Što reći o glazbenom aspektu albuma? Očekivano ispoliran zvuk, prekrasni zborovi, ujednačene kompozicije i eteralnost toliko specifična za ovaj bend nije izostala ni na ovome albumu, makar je ovaj album ipak nešto posebno zbog vremena godine na koje se odnosi.

  Ako se odlučite za kupovinu originala, on dolazi u luksuznoj kutiji, skupa s Gregorian kalendarom, što je dio posebnog limitiranog božićnog izdanja i može jako dobro funkcionirati kao lijep božićni poklon za uživanje ne samo u ovome, već i u mnogim nadolazećim Božićima.

  Muziku podržava