Pravi album za započeti svoju fonoteku klasične glazbe

  1155

  Stradivarius Chamber Orchestra, Ruggiero Ricci, Walter Prystawski & Herbert Höver...

  Greatest Classical Hits - Vivaldi: The four Seasons

  Datum izdanja: 16.07.2007.

  Izdavač: Deutsche Grammophon / Aquarius Records

  Žanr: Klasika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Concerto No. 1 in E major, Op. 8, RV 269, “La primavera”
  2. Concerto No. 2 in G minor, Op. 8, RV 315, “L’estate”
  3. Concerto No. 3 in F major, Op. 8, RV 293, “L’autunno”
  4. Concerto No. 4 in F minor, Op. 8, RV 297, “L’inverno”
  5. Concerto for 2 violins RV 552, “Echo concerto” in A major
  6. Gloria RV 589 in D major (15. “Gloria in excelsis”)

  Antonio Vivaldi (1678.-1741.) pripada krugu skladatelja koji su današnjoj publici poznati po nekolicini iznimno dobro prihvaćenih djela, premda je riječ o autoru čiji opus obuhvaća preko tisuću skladbi. Krajem sedamnaestog i u prvoj polovici osamnaestog stoljeća, kada je djelovao, bio je jedan od najoriginalnijih i najutjecajnijih talijanskih skladatelja.

  Iako je većinu života proveo u Veneciji, puno je putovao zahvaljujući svojem neumornom skladateljskom, pedagoškom, dirigentskom i organizatorskom radu. Slavljen i čašćen za života smrt je, zbog prilično raskalašenog života, naročito za jednog svećenika, dočekao u Beču u krajnjoj bijedi.

  Renesansa Vivaldievog opusa započela je sustavno tek u prvoj polovici dvadesetog stoljeća zahvaljujući Scheringovim istraživanjima te Nacionalnoj biblioteci u Torinu koja je 1927. godine nabavila veliku zbirku skladateljevih djela. O Vivaldievoj plodnosti najbolje svjedoči podatak o 456 instrumentalnih koncerata za jednog ili više solista uz pratnju orkestra!

  Vivaldievo djelo “Četiri godišnja doba” (tal. Le quattro stagioni) sastoji se od četiri violinska koncerta, a nastalo je 1723. godine. Ono je jedno od njegovih najpoznatijih ostvarenja, ali i jedno od najpopularijnih djela baroka uopće. Koncerti, svaki nazvan po jednom godišnjem dobu, prvi su puta izdani 1725. godine kao dio od 12 koncerata iz opusa 8 pod nazivom “Il cimento dell’armonia e dell’inventione“.

  Muziku podržava

  Svaki od njih sastoji se od tri stavka, sa sporim stavkom između dva brža. U ta su četiri koncerta tonski oslikani detalji svakog godišnjeg doba, ugođaj koji u njima vlada i ljepota kojom očaravaju. Malo ljudi zna da su ovi koncerti pisani uz četiri soneta. Iako se ne zna tko je točno autor tih soneta, postoji teorija da ih je napisao sam Vivaldi.

  Izvedba, koju imate prilike ovdje čuti, zaista je reprezentativna. Dovoljno govori činjenica da je solist (ali i dirigent) veliki Ruggiero Ricci, sin talijanskih imigranata u Americi, umjetnik ponajprije poznat po svojim izvedbama Paganinia. U svojoj sedamdesetpetogodišnjoj violinističkoj karijeri održao je više od 6000 koncerata u oko 65 zemalja diljem svijeta, izdao je 500 snimaka za sve veće diskografske kuće.

  Njegov snimljeni repertoar je zaista impresivan, a nalazi se na svim medijima, od ploča, CD-a, videa pa do DVD-a. Njegov predivan, bogat ton, razumijevanje stila i njegovih obilježja, kao i lirski način sviranja, ovu interpretaciju čine jednom od onih koje svakako zaslužuju biti dijelom vaše fonoteke. On, osim što je solist, dirigira odličnim Stradivarius Chamber Orchestra (Stradivarius komornim orkestrom).

  Osim “Četiri godišnja doba”, na albumu se nalazi i poznati “Echo concerto” za dvije violine, u izvedbi Waltera Prystawskog i Herberta Hövera, a uz pratnju švicarskog komornog orkestra Lucerne Festival Strings i dirigentsko vodstvo Rudolfa Baumgartnera.

  Ovaj album, iz serije najvećih klasičnih hitova, u produkciji Deutsche Grammophona, okončan je kratkim brojem “Gloria in Excelsis” iz Vivaldievog sakralnog djela “Gloria”.

  Muziku podržava