Prava muzika za pravi film

  2338

  AC/DC

  Iron Man 2 (Soundtrack)

  Soundtrack

  Datum izdanja: 19.04.2010.

  Izdavač: Columbia / Menart

  Žanr: Hard Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Shoot To Thrill
  2. Rock ‘N’ Roll Damnation
  3. Guns for Hire
  4. Cold Hearted Man
  5. Back In Black
  6. Thunderstruck
  7. If You Want Blood (You’ve Got It)
  8. Evil Walks
  9. T.N.T.
  10. Hell Ain’t A Bad Place To Be
  11. Have A Drink On Me
  12. The Razor’s Edge
  13. Let There Be Rock
  14. War Machine
  15. Highway To Hell
  1. Shoot To Thrill (Iron Man 2 Video)
  2. Highway To Hell (Live at River Plate Stadium, Buenos Aires, 2009)
  3. Rock ‘N’ Roll Damnation (Live at Apollo Theatre, Glasgow, 1978)
  4. If You Want Blood (You’ve Got It) (“Highway To Hell” Promo Clip, 1979)
  5. Back In Black (Live at Plaza De Toros De Las Ventas, Madrid, 1996)
  6. Guns For Hire (Live at Joe Louis Arena, Detroit, 1983)
  7. Thunderstruck (Live at Donnington Park, 1991)
  8. Let There Be Rock (Live at Plaza De Toros De Las Ventas, Madrid, 1996)
  9. Hell Ain’t A Bad Place To Be (Live at Circus Krone, Munchen, 2001)

  Prelijepo uređeno, moderno dizajnirano, više nalik na literarna, nego na ono za audio izdanja, pakiranje AC/DC-evog soundtracka za film “Iron Man 2“.

  Barem ono s deluxe-verzije, nešto je što mi se na već prvi pogled
  daleko najviše dopalo na njemu. Čak i više od procjene kako ovaj soundtrack ne bi trebalo doživljavati kao još jedan ‘best of’ AC/DC-a, mada on to u biti na neki način i jest.

  Što mu, naravno, nije osnovna namjena, no redatelj filma Jon Favreau, čija je opčinjenost bendom i razlog što su njegove pjesme završile na soundtrack izdanju, očito je spojio ugodno s korisnim. I pogodio. Jer, u konačnici, ako filmsku akciju, brzinu, agresiju, energiju, napetost i neizvjesnost želite popratiti odgovarajućim muzičkim ‘efektima’, jedna od ponajboljih varijanti je upravo odabir pjesama ovog australskog benda.

  Ne znam je li film ‘pogurao’ muziku ili obrnuto, ali sudeći po prvim kritikama za film, kao i odazivu publike u kina, te podatku da je soundtrack u čak 14 zemalja Top 1 na ljestvicama (4. u Hrvatskoj), očito je ova kombinacija i više nego pun pogodak. Što bi se u igrama na sreću reklo – dobitna kombinacija. S obzirom da već puno jesu, i još će, o filmu pisati stručniji, iskusniji i pametniji ljudi, mi se vraćamo na naš zadatak, analizu muzike.

  Muziku podržava

  Pjesme koje su na izdanju snimane su u periodu od 1976. do 2008. godine, odnosno od albuma “High Voltage”, pa sve do najnovijeg, “Black Ice“. Doduše, ne i kronološki poredane, no to ionako nije bitno. Uz dodatnu eksponiranost “Shoot To Thrill” koja je zbog naslova, a i svoje konstrukcije, valjda smišljeno odabrana da kao prvi singl i videospot predstavlja album, ponajprije naravno film, raduje i činjenica da se u centar pozornosti vraćaju neke pomalo zaboravljene pjesme iz Scottove, ali i Brianove ‘ere’.

  Kao što su “Rock’n’Roll Damnation“, “Cold Hearted Man” i “If You Want Blood (You’ve Got It)“, ali isto tako, zanimljivo je i pojavljivanje pjesme “Guns For Hire” s, po mnogima, najlošijeg albuma “Flitch of The Swich” (ne dijelim to mišljenje). Mada je činjenica da, ako je AC/DC imao loših, kako mnogi vole reći komercijalnih perioda, onda je to doista bio onaj između 1983. i 1989. godine.

  U kategoriju rjeđe eksponiranih i ‘pijede(in)staliranih’ stvari spadaju i “Evil Walks“, “Have A Drink On Me” i “The Razors Edge“, no zato je tu vječna “Highway To Hell” koja bi možda bila i pogodnija za najavni singl, ali… I dok će neki možda ‘gunđati’ kakva je to kompilacija u kojoj nema, recimo, “The Jack”, “You Shook Me All Night Long” ili “For Those About To Rock (We Salute You)”, drugi će reći ‘hvala Bogu da ih barem jedna, pa makar i ‘filmska kompilacija’ ne sadrži’.

  S druge pak strane, teško da se bilo tko može buniti, jer koje god se pjesme našle na kojoj god, pa tako i ovoj kolekciji, teško je ne doživljavati ih kao izbor najboljih, jer ih ovaj bend ima toliko dobrih da se u odabiru bilo kojih za bilo kakvo slično izdanje jednostavno ne može promašiti.

  Deluxe-izdanje praćeno je i dodatnim DVD-om čiji je većinski sadržaj uglavnom ‘već viđen’ na nekim ranijim izdanjima, no ima i noviteta. To se u prvom redu odnosi na videospot “Shot To Thrill”, kao i filmić o tijeku njegova snimanja koji je kombinacija kadrova iz filma i onih s lanjskog koncerta u Buenos Airesu, na stadionu argentinskog nogometnog kolosa River Platea, odakle je i snimka pjesme “Highway To Hell”.

  Od ostalih sadržaja ovog pedeset minutnog DVD-a zanimljiviji je videospot “If You Want Blood (You’ve Got It)“, s legendarnim kadrom u kojem Angusa ‘probada’ gitara, baš kao i na naslovnici istoimenog live-LP-a iz 1979., te live-snimka “Rock’n’Roll Damnation” s Bon Scottom, ili već istaknuta “Guns For Hire” sa Brianom.

  U uvodu je spomenut pack, koji oduševljava ne samo eksterijerom, poglavito s bojama na njemu, već i sadržajno vrlo bogatim i zanimljivim interijerom. Sastavljenim od (većinom) visokokvalitetnih fotki iz filma, te bendovskih iz svih perioda, zatim s nekoliko povijesnih, kao i aktualnih tekstova, i onim što uvijek mora biti – tracklistom i kratkim opisom koji prati svaku pjesmu.

  Na kraju možemo reći da je novi AC/DC-ev izlet u film (prošli je bio 1986. godine s izdanjem “Who Made Who” za Stephen Kingov “Maximum Overdrive”) ponovno uspio. Mada, u to je i malotko sumnjao. Zato se već sada polako može pripremati set-lista za treći nastavak filma koji je već najavljen.

  Muziku podržava