Prava energetska bomba Diskodelije

  1097

  Diskodelija

  Crvotočina

  Datum izdanja: 04.04.2016.

  Izdavač: Dancing Bear

  Žanr: Post-Punk, Post-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Bomba
  2. Raspali
  3. Galeb
  4. Boka
  5. Au
  6. Mi
  7. Samo

  Godinu i pol nakon prvijenca “U vremenu“, dobili smo novi album Diskodelije koji je ‘nit vrit nit mimo’, niti EP niti pravi studijski album.

  Kad pogledamo količinu materija na “Crvotočini“, jasno je da sedam pjesama i gotovo 25 minuta ga čini malo zbunjujućim jer je preveliki za EP, a premali za ono što zovemo službeni album. Ovom prigodom se nećemo time zamarati i jednostavno ćemo to nazvati drugim izdanjem.“Crvotočina” je definitivno novi iskorak za Šibenčane jer ih dodatno usmjeruje u jedan podžanr između post-punka i post rocka. Često imamo slučajeve da post-rock mnogi smatraju instrumentalnom glazbom koja postepeno gradi svoju atmosferu, a dobrim dijelom je upravo to ovdje i posloženo, s time da je jasna podloga rani post-punk.

  Kroz takvu vizuru, Diskodeliji vokali nisu previše bitni, ali ih ovdje ima i uklopljeni su na bogate glazbene melodije koje lakoćom ulaze u uho, barem ono uho koje je naviklo na ovakve zvukove. Ti vokali se fino stapaju s glazbenim dijelom i tu se jasno vidi želja benda da približe svoju glazbu svojevrsnom post-rocku.

  Muziku podržava

  Cijela priča je dodatno začinjena snimkom kojim se željelo postići bazičan zvuk točno onako kako to sve zvuči i uživo. Time su dobili dodatnu prljavost u zvuku koja je toliko neophodna ovakvoj glazbi, pa se sve čini da je na svojem mjestu.

  Uvodna “Bomba” je doslovno bomba od pjesme. S njom bend pokazuje da se želi dodatno poigravati onim što žele predstaviti publici, pa tako su uspjeli glazbene kulise posložiti vrlo prodorno i moćno na što su naljepili vokalne dionice koje u neku ruku podsjećaju kao da su posudili interpretacije nešto modernijih izvedbi Gregoriana.

  Sljedeća “Raspali” ponovno ima odličan naslov jer je čista raspaljotka, pravi instrumentalni post-punk komad koji uvelike koketira i s proto-punkom, a kako album odmiče, tako dobivamo niz vrlo upečatljivih pjesama od kojih će svaki slušatelj pronaći svoje favorite, budući da su pjesme vrlo skladne, a opet raznolike.

  Drugo izdanje Diskodelije jasno pokazuje da je bend napravio potrebni iskorak u odnosu na prvijenac. Možemo sad reći da je dobro što nisu nadodali još poneku pjesmu jer je bolje imati zaokruženo izdanje nego izdanje popunjeno s nekoliko ‘fillera’. “Crvotočina” tog nema, “Crvotočina” je prava energetska bomba u cijeloj svojoj dužini trajanja.

  Muziku podržava