Poziv u pomoć ranom klasičnom rocku

  1561

  Rival Sons

  Pressure And Time

  Datum izdanja: 01.01.1970.

  Izdavač: Earache Records

  Žanr: Blues, Hard Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. All Over The Road
  2. Young Love
  3. Pressure And Time
  4. Only One
  5. Get Mine
  6. Burn Down Los Angeles
  7. Save Me
  8. Gypsy Heart
  9. White Noise
  10. Face Of Light

  Zadnjih desetak godina oživjeli su mnogi glazbeni žanrovi, neki od njih potpuno zasluženo jer su bili malo zapostavljeni, dok su neki revivali bili skroz uzaludni. Sva sreća, Rival Sons ubrajaju se u prvu grupu.

  Nakon što se rodio rock mnogi su htjeli vidjeti gdje su mu granice, do kud on može doprijeti, pa smo već u kasnim ’60-ima. i u ’70-ima. dobili progresivne i hard rockere koji su dignuli cijelu rock priču na novi, dotad još neviđeni nivo. Danas, 50-ak godina kasnije, teško da više nešto može biti toliko inovativno, ali svakako može biti dobro i zabavno što dokazuje i drugi album Rival Sonsa “Pressure and Time”.Pressure and Time” klasičan je blues-rock album koji je spojio te korijene i bendove poput Led Zeppelin, Deep Purple, The Who i Black Sabbath s modernim bendovima poput The Black Keys, The Datsuns, Jet, Radio Moscow, Wolfmother, Black Mountain i sličnima. Generalno gledajući, uspjeli su napraviti pravi spoj zbog čega album lako klizi i budi reminiscenciju na nekoliko desetljeća unatrag.

  Posebnu dozu cijeloj priči daje i odličan vokal Jaya Buchanana koji podsjeća na mnoge rock velikane iz ‘onoga vremena’, a kada mu nadodamo eksplozivnu, a ponekad i vrlo psihodeličnu glazbenu podlogu, potpuno je jasno da bi Rival Sons mnogo značili u ono vrijeme, mnogo više nego danas kada su samo još jedan u nizu retro bendova. Barem zasad je to slučaj, ali ako ovako nastave trebali bi pronaći svoj put do slave.

  Kulminacija albuma događa se odmah na početku gdje su smještene najbolje pjesme što jest i nije dobro. One su odlične i navući će svakog tko želi slušati retro rock da presluša cijelo izdanje, a s druge strane to nije dobro jer je ‘ostatak’ nešto tanji. Na svu sreću to se ne osjeća previše, jer je album prava cjelina bez pretjeranih padova uz spomenuti uvodni pozitivni bljesak.

  Muziku podržava

  All Over the Road” pjesma je ceste, sjedneš u auto i voziš se američkim pustopoljinama uz družicu pored sebe. Pjesma je ljepljiva, brzo ulazi pod kožu, a dodatnu draž joj daju i posuđene psihodelične dionice iz pjesme “Hush” Deep Purplea. Reklo bi se klasično američki, klasično složeno po najvećim ranije navedenim uzorima.

  Već sljedeća “Young Love” nije toliko kulerska, već se dotakla gromoglasnijih vokalno-instrumentalnih dionica, a djelomično u njoj možemo naći usporedbe s Kings of Leon. Glazbeno gledajući, Kings of Leon trebali su krenuti više tim putem, a ne prema pop vodama, pa se glazbeno ova dva benda u ovom trenutku nalaze na potpuno suprotnim stranama, ali sličnost se nalazi u tekstu pjesme jer “Young Love” kao da crpi inspiraciju o zabranjenoj ljubavi s maloljetnicom iz “Knocked Up” s najboljeg albuma Kings of Leon “Because of the Times”.

  Led Zeppelini najviše odjekuju u skladbi po kojoj je i cijelo izdanje dobilo ime, “Pressure and Time“. S njom su zaključili izvrstan uvod koji je teško ne odvrtjeti nekoliko puta na repeatu, a potom slijedi niz pjesama na kojem se bend spušta brzinu niže, ali samo što se hitoidnosti tiče.

  Only One” balada je kakvu je Jet znao napraviti kada je bio inspiriran, “Get Mine” rokačina je s pijevnim refrenom, “Burn Down Los Angeles” zbog svoje klišeiziranosti ispada kao jedna od najslabijih, a do kraja se ističe još vrlo himnična, prava stadionska bomba “White Noise“.

  Kroz deset pjesama na albumu “Pressure and Time” i razne bonuse uz različite verzije albuma, Rival Sons dokazali su da revitalizacija stare glazbe ne mora nužno biti nešto dosadno i zamorno, iako i oni u nekoliko trenutaka kližu prema tome. Ipak, jak zvuk, odličan vokal i moćne skladbe digle su ovaj album iz mora prosječnosti, te mu vrijedi dati šansu.

  Muziku podržava