Povratak u lošem svijetlu

  837

  Turin Brakes

  Dark on Fire

  Datum izdanja: 17.09.2007.

  Izdavač: EMI / Dallas Records

  Žanr: Folk, Indie Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Last Chance
  2. Ghost
  3. Something In My Eye
  4. Stalker
  5. Other Side
  6. Dark On Fire
  7. Real Life
  8. For The Fire
  9. Timewaster
  10. Bye Pod
  11. Here Comes The Moon
  12. New Star

  Za svakog većeg obožavatelja akustičnog folk-rocka, Turin Brakes idealan je izbor glazbe. Bend koji se sastoji od samo dva člana, karizmatičnog vokala i nadobudnog gitarista, već šestu godinu za redom dokazuje da je za dobru glazbu dvoje i više nego dovoljno.

  Olly Knights i njegov gitarist, partner Gale Paridjanian, nakon kraćeg raskida sviranja vratili su se kao pravi tandem, barem što se same tehničke izvedbe tiče.

  Dark on Fire” energičan je album prošaran nešto neuobičajeno mračnijim riffovima Turin Brakesa. Iako nas je Knights ponovno razoružao vrlo dobrim glasom, a u uratke su ubačeni zvukovi bendža, mandoline i ksilofona (kojeg stvarno rijetko gdje čujemo), album zvuči kao manjak ambicioznosti – pomalo razočaravajuće.

  Ritmična “Last Chance“, koja otvara album, poprilično je dobar uvod u set od 12 pjesama, od kojih ipak očekujemo mnogo više na samome kraju. “Something in My Eye“, kao laganijoj i emotivnijoj (jako podsjeća na stariji album “Ether Song”), kao i u “Other Side“, ističe se Knightsova pohvalna vokalna harmonija.

  Muziku podržava

  Pjesma “Dark on Fire” najsvjetlija je točka CD-a – mekoj i melankoličnoj, kakva jest, apsolutno ništa ne nedostaje. Iako osobno smatram da je sve moglo proći i bez “Real Life“, dojam cijeloga albuma poboljšavaju snažne pjesme poput “Bye Pod” i “Here Comes the Moon“, napozitivniji segmenti stvaralaštva.

  Inače uspoređivani s Coldplayom (najčešće zbog zvuka klavira) ili Starsailorom (zbog posebnosti glasa sličnom onome Jamesa Walsha), Turin Brakes ipak je daleko od romantičnog, profesionalnog zvuka koji nam pružaju navedeni svjetski bendovi, jer u ovoj kategoriji i ovome trenutku “Dark on Fire” zvuči previše nedorečeno i pomalo predvidljivo.

  No bez obzira na to što je “Dark on Fire” jedan od lošijih uradaka Turina Brakesa (ali ne i potpuno nepohvalan!), ovaj album zaista ima dobrih crta, a što se samog benda tiče – moju će pozornost uvijek privući. Nema razloga da ne privuće i vašu.

  Muziku podržava