Povratak na stare staze

  5492

  General Woo

  Krv nije voda

  Datum izdanja: 02.11.2006.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Čuli ste
  2. Krv nije voda
  3. Manje slova, više slika
  4. Meni treba feat. Mirza
  5. Vrati se na Dunav
  6. U mom životu
  7. Tebi je feat. Edo Maajka
  8. Nos ti posran
  9. Trgovci (99)
  10. Kad se potegnu veze feat. Saša Antić (TBF) i Pro
  11. I rođenoga svoga
  12. Uviđaj
  13. Imaš žvaku

  General Woo (pravim imenom Srđan Ćuk), nekada član popularnog hip-hop dua Tram 11 u svojoj solo karijeri (baš kao i Target) nije još dosegao razinu kvalitete s antologijskih albuma “Čovječe ne ljuti se” i “Vrućina gradskog asfalta”, a još više starih demo snimaka na kojima je bio i veliki hit “Hrvatski velikani” (objavljen kasnije na prvijencu Blackout Projecta “Project Impossible”).

  Krv nije voda” njegovo je drugo solo izdanje, prvi album “Takozvan” izdan je 2002., a prošle godine izašao je i “Baš je lijep ovaj svijet” u kolaboraciji s Neredom.

  Uvijek sam bio uvjerenja da je Woo talentiranija polovica Tram 11, poznat po odličnim i žestokim stihovima socijalne i političke tematike i usporenom flowu koji, osim što je njegov trademark, ujedno je i izravna veza s njegovim rodnim Vukovarom. Tim više mi je bilo žao kad sam prvi puta čuo njegov solo uradak. Veliki odmak ka mainstreamu nekako mi nije sjeo te i dan danas nemam veliko mišljenje o tom albumu. Prošlogodišnja suradnja s Neredom nije bila loša, no s druge strane, ostavila me potpuno ravnodušnim.

  “Krv nije voda” ipak predstavlja određen pomak naprijed.

  Muziku podržava

  Vrati se na Dunav” je vrlo emotivna pjesma, odličan tekst o problemima i ranama koje je rat ostavio na njegov rodni grad. “U mom životu” još je jedna autobiografska stvar, presjek njegovog života od dolaska u Zagreb pa sve do danas. “Kad se potegnu veze“, uz sample “Stanica poludrugovi” Zdravka Čolića i gostovanje Saše Antića iz TBF-a i Proa pesimističan je (ali i ne potpuno nerealan) pogled na život te možda i najkvalitetnija pjesma na albumu.

  Treba još izdvojiti energični obračun s jet setom “Tebi je” s Edo Maajkom, “Meni treba” s Mirzom, te solidan, zafrkantski prvi singl “Manje slova, više slika“. Kad bi ovim pjesmama bilo pridodano još par dobrih stvari ovo bi bio iznadprosječan album, no “Nos ti posran“, “Imaš žvaku“, “Krv nije voda”, “Uviđaj” i ostale to definitivno nisu, i umanjuju vrijednost cjelokupnog materijala.

  Što se produkcije tiče Nace i Shalla (Connect) odradili su dobar, na trenutke i sjajan posao, i treba priznati da su njihove podloge stilski odlično slažu s Wooovim stihovima.

  “Krv nije voda” je vrlo dobar povratak veterana domaće hip-hop scene, i definitivno njegov najbolji album nakon raspada Tram 11. Iako ne bez mana, pruža naramak zaista sjajnih pjesama koje neće razočarati poklonike žanra te pogled u svijetliju budućnost za jednog od najboljih i najtalentiranijih rappera koji je ponikao sa ovih prostora.

  Muziku podržava