Povratak kraljeva melodičnog deatha

  4340

  In Flames

  Come Clarity

  Datum izdanja: 06.02.2006.

  Izdavač: Nuclear Blast / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Take This Life
  2. Leeches
  3. Reflect The Storm
  4. Dead End
  5. Scream
  6. Come Clarity
  7. Vacuum
  8. Pacing Death’s Trail
  9. Crawling Through Knifes
  10. Versus Terminus
  11. Our Infinite Struggle
  12. Vanishing Light
  13. Your Bedtime Story Is Scaring Everyone

  Iako me, kao i većinu najodanijih fanova, posljednja dva In Flamesova studijska izdanja; “Reroute To Remain” i “Soundtrack To Your Escape“, u koje su ubacili dosta elemenata nu-metala, nisu baš previše razveselila, činjenica je da su njima probili mnoge barijere, i pridobili horde novih fanova, pogotovo u USA. Ali, zbog ranijih su albuma, ipak zadržali i veliku većinu starih, čemu je naknadno pomoglo i prošlogodišnje objavljivanje DVD-a “Used And Abuse…In Live We Trust“. Stoga sam, imajući pred sobom “Come Clarity” bio poprilično sumnjičav, misleći da se radi o još jednom izdanju tipa “RTR” & “STYE”.

  No, nije ispalo tako. “Come Clarity” je bitno drukčiji album od prethodnika, a najlakše ga je opisati kao kombinaciju kompletne karijere ovog benda, od prvog, pa do zadnjeg albuma, s ipak manje utjecaja zadnjih uradaka, te dosta onih starih In Flamesa. Preciznije rečeno, “Come Clarity” je stilski puno bliži periodu od “Lunar Strain” do “Claymana”, nego ‘milenijskoj fazi’.

  Dakle, žestoki melodični death heavy metal, s elementima thrasha, u kojima se isprepliću gitaristički obračuni tipa Iron Maiden, maksimalno razdražljivi vokali, i superprecizne ritmike. Upravo ono što se od banda takve reputacije i očekuje. Ovo je općenito rečeno, sada ćemo se malo prošetati kroz set listu. Na albumu se nalazi 13 pjesama, a najzahtjevnija je zadaća (barem meni bila) istaknuti neku posebno, koja bi slovila kao glavni favorit, jer takvih ovdje doista ima previše. Možda zato ne bi bilo loše krenuti sa, recimo to tako, najčudnijom.

  U tu kategoriju zasigurno spada “Dead End“, u kojoj se, uz uobičajeno žestoki instrumental, fino isprepliču anđeoski ženski vokali koji proizlaze iz glasnica švedske pjevačice Lise Miskovsky, s Andersovim mračno – guturalnim napadajima vokalnog bijesa. Naslovna pjesma “Come Clarity” je balada, sa odličnim akustičnim uvodom, te još jednom u nizu zaraznih solaža, kakvih je u posljednje vrijeme ipak bilo premalo u opusu ovog benda. Tom su pjesmom, nakon “Metaphor” i “Evil In A Closet”, još jednom dokazali da znaju složiti odlične balade.

  Muziku podržava

  Pjesma “Leeches” ponajviše naginje prema opusu benda iz novije faze, a dobro bi se snašla i na Soilworkovom albumu “Figure Number Five”, gdje bi sigurno bila jedna od najboljih. Uz te pjesme, sve redom iz prvog dijela albuma, vrijedi istaknuti i agresivnu “Take This Life“, koja odmah na početku daje naslutiti pravac kojim će se kretati ovaj album. Spomenuta “Come Clarity” prelama album, nakon kojeg slijedi glazbeni uragan, u kojem se osjeća stari, pravi, prepoznatiljivi štih benda, kojim kao da su željeli uvjeriti starije fanove da najbolji dani još uvijek nisu iza njih. Iz druge polovice izdvajam pjesmu “Crawling Through Knifes“, kakav je inače, bio radni naziv albuma, te “Versus Terminus“, kao tipične In Flamesovske naslove.

  Vrijedno spomena je i da se uz ovaj CD, kao bonus materijal nalazi DVD, sa kompletnom live verzijom ovog albuma. Nešto u stilu Metallicinog “St. Angera”, s naznakom da se ovdje radi o neusporedivo boljem albumu, kojim su In Flames dokazali da su i dalje sposobni o(p)stati na tronu melodičnog death metala, čiji su jedni od utemeljitelja, a slobodno mogu reći, i najbolji prezentori.

  Nesumnjivo je da je “Come Clarity”, nakon dva unatrag, jedan veliki korak naprijed u karijeri ovog švedskog benda, kojim ne samo da će pridobiti još novih fanova, nego će vratiti i dosta starih. A za povratak svih, trebat će još jedan takav album.

  Muziku podržava