Povratak korijenima

  1541

  Borknagar

  Origin

  Datum izdanja: 30.10.2006.

  Izdavač: Century Media / Dallas Records

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Earth Imagery
  2. Grains
  3. Oceans Rise
  4. Signs
  5. White
  6. Cynosure
  7. Human Nature
  8. Acclimation
  9. The Spirit Of Nature

  Još jedan bend koji je iznjedrila plodna bergenska metal scena je i Borknagar. Uz svima poznate bendove kao što su Enslaved, Immortal, Gorgoroth ili Taake, Borknagar je bend kroz koji su prošetala mnoga poznata imena tog žanra; to je u jednu ruku moglo značiti konstantnu inspiraciju i svježe ideje, a u drugu nestalnost postave koja bi spriječila međusobnu harmonizaciju među članovima benda. Na sreću njihovih fanova, prvo je ipak prevladalo i danas imamo kvalitetan bend koji stvara prilično orginalnu i nepretencioznu glazbu.

  Potrebno je upozoriti one koji na ovome albumu očekuju zvuk gitare da ne budu razočarani; naime, riječ je o posve akustičnom albumu. Pravo pitanje koje treba postaviti jest – Zašto snimiti akustičan album ako ste već prethodno dobro definirali pravac kojim se vaš bend kreće? Odgovor je prilično jednostavan.

  Metal glazbenici su uvijek naglašavali da njihova glazba djelomično vuče korijene iz klasične glazbe. Mnogi su izjavili da im je oduvijek želja snimiti akustičan album, jer se tu doista vidi kvaliteta jednog glazbenika.

  Borknagar je svoju karijeru otpočeo istoimenim albumom tamo negdje u drugoj polovici devedesetih, pa su se na kasnijim albumima okrenuli progresivnijem izričaju, pod utjecajem Andreasa Hedlunda iz Vintersorga. Snimanje akustičnog albuma je jednostavno izazov s kojim se trebalo uhvatiti u koštac; pokazuje određenu dozu hrabrosti i umjetničkog duha, što se svakako poštuje.

  Muziku podržava

  Album otpočinje prekrasnom pjesmom “Earth Imagery“, koju karakteriziraju dobro aranžirani gitarski arpeggii koji se izmjenjuju s puhačkim instrumentima. Posebno treba obratiti pažnju na vokal Andreasa Hedlunda, koji već na prvoj pjesmi pokazuje da doista zna pjevati. Njegov clean vokal je više nego savršen za ovaj album; dovoljno melodiozan, po potrebi mek ili pak prodoran.

  Način na koji pjeva uvelike podsjeća na nekoga barda, posebno kada se u pjesmi “Grains” pojavljuje i chorus koji pridonosi mistično-melankoličnoj atmosferi. Kasnije se uključuju i violina i violončelo, no zvuk tih dvaju instrumenata nije klasičan, već je tako isproduciran da zvuči kao pravi rasni norveški folk. Taj osjećaj umanjuje samo činjenica da se album u cjelosti pjeva na engleskom jeziku.

  Kruna albuma bi definitivno bila pjesma “White“, u kojoj se javljaju svi instrumenti, te ona zvuči skoro orkestralno. “Acclimation” još jednom pokazuje svu divotu Andreasova glasa, dok se album završava sjetnom “The Spirit Of Nature“.

  Dakle, ovaj bi se album mogao svidjeti svima onima koji su pomalo umorni od zvuka električne gitare, i traže mali predah bez da se odreknu onog skandivanskog štiha što čini glazbu ovoga žanra privlačnom. No ako ne slušate metal, a poklonit ste folk glazbe ili neoklasike, za vas sigurno ima i boljih rješenja od ovoga albuma, jer je ovo prvenstveno glazbeno štivo za one koji su prethodno uživali u žešćem zvuku.

  Ako se već nađe u vašim rukama, barem može poslužiti kao efektna zvučna kulisa za ugodno provođenje vremena s boljom polovicom. Naime, ima potencijala da vas uspava ali i razbudi.

  Muziku podržava