Povratak korijenima djevojke iz prerije

  1208

  Joni Mitchell

  Songs Of A Prairie Girl

  Datum izdanja: 13.06.2005.

  Izdavač: Asylum / Dancing Bear

  Žanr: Folk-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Urge For Going
  2. Tea Leaf Prophecy (Lay Down Your Arms)
  3. Cherokee Louise (Orchestral Version)
  4. Ray’s Dad’s Cadillac
  5. Let The Wind Carry Me
  6. Don Juan’s Reckless Daughter
  7. Raised On Robbery
  8. Paprika Plains (Remix)
  9. Song For Sharon
  10. River
  11. Chinese Cafe/Unchained Melody
  12. Harlem In Havana
  13. Come In From The Cold (Edit)

  Iako je treće poglavlje u opsežnom glazbenom katalogu umjetnice Joni Mitchell prilično začinjeno političkim izjavama koje su, bez sumnje, upućene imperijalističkoj politici trenutne američke administracije, ovaj kolaž pjesama je imao prvenstvenu svrhu, kako je sama Joni kazala, “odavanja počasti djetinjstvu provedenom u provincijskom mjestu Saskatchewan” u Kanadi.

  Nadalje ističe kako su ove pjesme odabrane zato što je to “materijal koji je ili inspiriran mojim djetinjstvom ili ga direktno odražava”. Stoga nije ni čudno što značajan broj pjesama na albumu “Songs Of A Prairie Girl” na ovaj ili onaj način govori o djetinjstvu i adolescentskoj dobi provedenoj u Kanadi. Tako se u pjesmama “Let The Wind Carry Me” i “Urge For Going” sa nostalgijom prisjeća vremena kad je kao mlada djevojka željela pobjeći od života u malom gradu i svoju sreću pronaći izvan sputavajućih ‘okvira’ provincijskog gradića.

  Za razliku od toga, u temama “Ray’s Dad’s Cadillac” i “Song For Sharon” mješaju se dvojaki osjećaji. Sreća i radost s jedne strane, te osjećaj žalosti za propuštenim nepodopštinama u teenagerskim godinama s druge strane. No, sav taj geografsko-nostalgičarski ugođaj, kojim je “Songs Of A Prairie Girl” prožet, nestaje onoga trenutka kada vas hipnotični glas Joni Mitchell u potpunosti preuzme.

  Muziku podržava

  Album sadrži i dvije teme koje su, za razliku od originalne izvedbe, temeljene na orkestralnim aranžmanima. To su skladbe “Cherokee Louise” s albuma “Travelogue” iz 2002. godine te epska “Paprika Plains” s albuma “Don Juan’s Reckless Daughter” iz 1977. godine na kojoj se orkestralni aranžmani mješaju i preklapaju sa Joninim klavirskim minijaturama.

  “Songs Of A Prairie Girl” dolazi nam kao nasljednik dvaju albuma, “Dreamlanda” iz 2004 (u kojem se na jednom disku(?) nalazi retrospektiva njezine cijele karijere) te “The Beginning Of Survival” iz 2003. posvećen njezinim ranijim radovima. Za ovakve kompilacije ne možemo reći da imaju neku veliku svrhu, no opet kad pomislimo da je to sve što od Joni više možemo dobiti (zbog njezinog umirovljenja od skladanja, snimanja i nastupanja) morat ćemo se i time zadovoljiti.

  Muziku podržava