Povratak koji ima smisla

  661

  Rizol

  Strategija

  Datum izdanja: 22.04.2016.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Lice
  2. Strah
  3. Note
  4. Oni
  5. San
  6. Jutro
  7. Dar
  8. Svijet
  9. Sugestija
  10. Strast
  11. Život
  12. Pogrešan
  13. Kiša

  Ova godina je ponudila nekoliko povrataka rock bendova koji nisu zajedno svirali nekoliko dekada. Jedna takva priča je i priča o Rizolu

  Rizol je nastao krajem ’80-ih, a u ’90-ima je mnogo svirao po zagrebačkim klubovima gdje je stekao i reputaciju beskompromisnog rock benda. Kako vrijeme čini svoje, tako su i oni ‘objesili kopačke o klin’, da bi se ove godine vratili s albumom “Strategija“.Ono što svakako upada u oči na omotu albuma jest jedna (nazovimo ju) parola ‘Špansko Detroit” koja može poprilično dobro opisati materijal kojeg “Strategija” sadrži. Ukratko, Rizol je pokušao spojiti ono najbolje od ova dva grada u pjesme koje imaju muda i stav, iako možda to i nije uvijek na pravi način iskazano.

  Znači, utjecaje svakako možemo tražiti u počecima garage rock/punk scene Detroita i bendova kao što su The Stooges i MC5, preko nešto modernijih bendova The Dirtbombs i The Gories, pa do cijele plejade zagrebačkih i tuzemnih bendova iz ’90-ih. Takav spektar utjecaja, Rizol su uspjeli vrlo solidno pretoči u dinamične rock stvari koje bi mogli zavoljeti fanovi rocka s malo starijim datumom proizvodnje.

  Muziku podržava

  Ipak, nešto nedostaje za neke veće stvari, a to je prvenstveno nekoliko upečatljivijih pjesama koje bi ljudi zapamtili na prvu ili drugu. Ovako, dobili smo zaokruženi album koji dosta pravocrtno korača rock teritorijem ’90-ih, bez nekih pretjeranih oscilacija. Jedino bi mogli reći da ga malo razbija gostovanje Ivanke Mazurkijević…

  Teško je izdvojiti poneku pjesmu jer rijetko koja se ističe, bilo po dobrom ili po lošem, a kad tome nadodamo i tek povremeno zanimljivije tekstove koji se generalno bave socijalnom tematikom, jasno je da album ima svojih mana, a na svakom slušatelju je da pronađe i vrline.

  “Strategija” je dobar rock materijal kojem nedostaje par radiofoničnih momenata da dođe do širih masa, a vjerujem da uživo ove pjesme zvuče dojmljivije. Bilo kako bilo, Rizol nije tek još jedan bend koji se bezrazložno sastao, već bend koji ima što za reći, ali još treba način kako do kraja izreći na pravi način.

  Muziku podržava
  Stisni