Povratak bez ikakvog blefa

  993

  Skaut

  II

  Datum izdanja: 27.05.2015.

  Izdavač: Self-released

  Žanr: Alternative, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Hiperpaleolitik,
  2. Vjerujem
  3. Šesta žena
  4. Papa Štrumpf
  5. Noge za trčanje
  6. Nekoj drugoj majci
  7. Lucifer i ja
  8. Čovjek koji je mrzio sve
  9. Domino
  10. Sapunica
  11. Ovo sam ja
  12. Žedan

  Kad netko nazove treći album u karijeri ‘dvojka’, znaš da je negdje nastao problem. Skaut se riješio problema i sad ponovno rastura.

  Prošli album “Blefer” izdan je pod okriljem Croatia Recordsa i bilo je jasno da pjesme trebaju zvučati ispoliranije nego što bend to inače čini. Album je bio dobar, ali se sada jasno vidi da se bend mnogo bolje osjeća u nešto žešćem okruženju od onog što su ponudili prije par godina.

  II” je zapravo drugi album u karijeri benda. Možda to malo ironično zvuči, ali je jasno da je ovo mnogo logičniji nastavak na “Nož za dvoje” nego je to bio “Blefer”, a kad tome nadodamo da je većina pjesama i nastala između ta dva albuma, bilo bi stvarno logičnije u ono vrijeme izdati ovo, a ne “Blefer”. Očito je tu diskograf o mnogočemu odlučivao.Sada, lišeni okova diskografa, vratili su se na najbolji način. “II” je visokooktanski rock koji ima uporište u američkom altenativnom i modern rocku zadnjih dviju dekada, češto posjećujući momente metala i onog užasnog podžanra nazvanog ‘nu-metal’. Skaut je to sve objedinio odlično, s nizom pjesama koje vrijedi poslušati iznova.

  Uvodni riff albuma nas u “Hiperpaleolitik“, jednu od najhitoidnijih skladbi albuma, gdje fino pogađaju u sridu tekstualnim dijelom, dok u glazbenom nikad nisu bili toliko prodorni i komercijalni u jednoj skladbi. Izvrsni ‘teaser’ za daljnje preslušavanje.

  Muziku podržava

  Sljedeća je “Vjerujem” koja počinje kao neka metal skladba, dok u refrenskom dijelu postaje gotovo powerpopična himna. “Šest žena” s druge strane započinje kao da je nastala na nekoj od američkih farmi prilikom branja pamuka (naravno, i ova pjesma se pretoči u moderni hard rock), dok najblesavija skladba albuma jest “Papa Štrumf” koja miješa rane Peperse i P.O.D. iz najboljih dana.

  Na ostatku albuma i dalje dominiraju masivne i energične pjesme s tek povremenim smirajem poput skladbe “Nekoj drugoj majci” koja je prava power balada. Time smo dobili zaokružen album kojeg će lakoćom zavoljeti ljudi koji vole nešto žešći rock zvuk.

  Odlična je stvar da se bend vratio onom što najbolje zna. Iako nisu bili loši niti na prošlom albumu gdje su spustili dvije-tri brzine niže, ovako slobodni i moćni najviše pokazuju, ovo je Skaut na kakvog smo navikli, to je zvuk u kojem se Skaut i najbolje osjeća.

  Iako ima tu pregršt uzora (Staind, P.O.D., Creed…) čije reference mnogima i ne ulijevaju pretjerano dobre asocijacije, Skaut se nisu bazirali na samo tu određenu sekvencu glazbene povijesti, već su fino ispremiješali i mnoge dodatne dijelove zbog čega se “II” čini kao pravi artefakt modernog (hard) rock zvuka.

  Muziku podržava