Povratak američkoj pjesmarici i igranje na sigurno

  3083

  Bob Dylan

  Fallen Angels

  Datum izdanja: 20.05.2016.

  Izdavač: Columbia Records / Menart

  Žanr: Folk-Rock, Jazz

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Young at Heart
  2. Maybe You’ll Be There
  3. Polka Dots and Moonbeams
  4. All the Way
  5. Skylark
  6. Nevertheless
  7. All or Nothing at All
  8. On a Little Street in Singapore
  9. It Had to Be You
  10. Melancholy Mood
  11. That Old Black Magic
  12. Come Rain or Come Shine

  Fallen Angels” još je jedan Dylanov album obrada kao posveta sjajnoj ‘starinskoj’ američkoj pjesmarici, velikom Franku Sinatri i jednoj drugačijoj Americi.

  Prošle godine Bob Dylan objavio je “Shadows in the Night” na kojem je obradio američke standarde koje je najlakše povezati s Frankom Sinatrom. Premda je “Fallen Angels” svojevrsni nastavak tog izdanja, razlike su poprilično primjetne. Iako su pjesme s oba albuma snimljene u isto vrijeme, dijele identični komorni jazz pristup i jednako su prilagođene Dylanovom stilu, one koje su završile na “Shadows in the Night” pomno su izabrane kako bi se stvorila atmosfera tuge, melankolije, usamljenosti, gubitka zaokružujući tako atmosferu i temu albuma. S druge strane, dvanaest pjesama koje su stavljene na “Fallen Angels” ipak su samo ‘obična’ zbirka starih dobrih pjesama poznatih većinom svima s druge strane Atlantika. Uz mrvicu angažiranije gudače i bubnjeve veselije su, poletnije, prozračnije i pomalo hipnotizirajuće dok provjerena ekipa glazbenika u prvi plan gura Dylana i njegove vokalne sposobnosti. Nećemo se lagati, nije Dylan neki vanserijski pjevač u tehničkom smislu, glas mu je već odavno rašpast, no ondje gdje nema strasti progovara mudrost jednog 75-godišnjeg starca koji kao da je odlučio otpjevati svoje uspomene podsjetivši se svih životnih pouka i lekcija koje je dosad prošao.

  Shadows in the Night” i “Fallen Angels” dva su bratska albuma koja otkrivaju kako Dylan vidi američku glazbu, istu onu glazbu u kojoj njegove pjesme danas stoje bok uz bok standardima. Pa i sam naslov fraza je koja u engleskom jeziku obično dolazi u množini i označava skup nečega (sportski tim, recimo) koji je u prošlosti bio itekako uspješan i popularan, a danas više nije.

  Muziku podržava

  No čak ni dobar album ne može sakriti autorsku krizu u kojoj se Dylan nalazi zadnjih desetak godina: od šest albuma objavljenih u tom razdoblju, samo su dva – slabi “Together Through Life” i nešto bolji “Tempest” – autorska, a i na njima mu je kod pjesama pomagao Robert Hunter. Čim Dylan posegne za koautorima, jasno je da ne pršti od kreativnosti, originalnosti i inspiracije. Posljednji put kada je objavio albume s obradama – “Good As I Been to You” 1992. i “World Gone Wrong” 1993. godine – mnogi su ga bili otpisali, no ono što je uslijedilo nakon njih vratilo ga je u prvu ligu.

  Dylanova ljubav prema američkim standardima datira još tamo iz vremena “Self Portraita“, a sad, jesu li “Shadows in the Night” i “Fallen Angels” samo završni čin ili tek priprema za veliki bis, tko će ga znati.

  Muziku podržava