Wolf Alice: Potvrđena klasa

  499

  Wolf Alice

  Visions of a Life

  Datum izdanja: 22.09.2017.

  Izdavač: Dirty Hit

  Žanr: Alternative, Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Heavenward
  2. Yuk Foo
  3. Beautifully Unconventional
  4. Don’t Delete the Kisses
  5. Planet Hunter
  6. Sky Musings
  7. Formidable Cool
  8. Space & Time
  9. Sadboy
  10. St. Purple & Green
  11. After the Zero Hour
  12. Visions of a Life

  Ove godine sam s nestrpljenjem iščekivao dva albuma. Jedan je bio Arcade Fire “Everything Now”, a drugi je upravo predamnom, Wolf Alice i “Visions of the Life“. Oba izdanja imaju dodatnu sličnost, a to su i četiri singla koji su prethodili albumu, a koji su potpuno različiti jedan od drugog. Arcade Fire bio je solidan (iako mnogima nije sjelo daljnje istraživanje elektronike), dok je Wolf Alice… Hmmm, najbolje je reći samo – Wolf Alice.

  U moru mnogih bendova koji su nastali u posljednje vrijeme, malo tko me uspio oboriti s nogu kao ova londonska četvorka. Imaju ono nešto čime su spojili svoj mladenački duh s glazbenom prošlošću posljednjih dvadesetak-tridesetak godina i pružili svoju viziju modernog (indie) rock zvuka koji se ne libi napraviti što god poželi.

  Muziku podržava

  Upravo iz tog razloga najavni singlovi su pokazali da je za Wolf Alice samo nebo granica. Prvi singl “Yuk Foo” bilo je čisto iskaljivanje bijesa, “Don’t Delete the Kisses” je hit godine koji spaja The xx s The Raveonettesima uz jedan pamtljiv britpopovski refren, “Beautifully Unconventional” je retro rock stvar koja osvaja na prvu, dok je posljednji singl prije izlaska albuma, koji ujedno i otvara album, emotivna shoegaze “Heavenward”. Na kraju ispada da je od spomenutih “Yuk Foo” najslabija pjesma, ali to ne znači da je pjesma loša, već je samo dokaz koliko su preostale dobre.

  Dobar dio ostatka albuma neznatno kaska za odličnim uvodom. To je u neku ruku i razumljivo jer dosadašnji singlovi bili su upravo nešto najbolje što Wolf Alice radi da ponovno privuče ljude na novi album, drugi po redu koji mnogi tumače kao najproblematičniji u karijeri. Wolf Alice su taj dio položili s vrlo dobrim jer su se odmakli od prvog albuma i pri tome nisu promašili previše pa će “Visions of the Life” sigurno mnogi vrtjeti na repeatu.

  Preostale pjesme su u nešto laganijim tonovima pa tako “Planet Hunter” zvuči kao da je izvorno složena neka space rock/post rock melodija na koju su naknadno naljepljeni sanjivi vokali, “Sky Musings” zvuči kao da su na jedan dan dijelili studio s Arcade Fire dok su oba benda snimali nove stvari jer je to mračna elektro-rock stvar, “Formidable Cool” je nalik radovima Kasabiana, dok najviše punkerskih utjecaja ima “Space & Time” za koju tipujem da bi mogla biti jedan od narednih singlova.

  “Sadboy” je opet skladba s masivnim shoegaze elementima, “St. Purple & Green” počinje kao gospel da bi vrlo ubrzo gromovite gitare preuzele primat pa dobivamo vrlo bombastičnu odu baki, “After the Zero Hour” je srednjovjekovni freak folk komad u stilu Joanne Newsom, dok sve završava s naslovnom “Visions of the Life” koja ima najviše grungerskih utjecaja s prvog albuma kojem su nadodani već više puta spomenuti shoegaze elementi.

  Da, možemo reći da je to ponovno to. “Visions of the Life” je poprilično raznolik album, drugačiji od svojeg prethodnika, ali na njemu nema loše pjesme i sve su uspjeli spojiti u vrlo koherentnu cjelinu. Vjerujem da će album s vremenom još bolje saživjeti, ali i ovako na prvu djeluje moćno i efektno, dovoljno da priča o Wolf Alice i dalje ide uzlaznom putanjom jer s ovim pjesmama će skupiti hrpetinu novih fanova, a oni koji su ih zavoljeli na “My Love Is Cool” podjednako će uživati i u ovom albumu.

  Muziku podržava