Potvrda ST!llnessove kvalitete

  4035

  ST!llness

  Globalno zatupljenje - Paket za preživljavanje

  Datum izdanja: 11.11.2009.

  Izdavač: Menart

  Žanr: Dancehall, Hip-hop, Reggae, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Uvod
  2. Možda
  3. Džungla
  4. Gengst!ll
  5. Ludilo plan
  6. Kanibalizam
  7. Digni glas
  8. Jebe Me
  9. ‘Tice
  10. Guzotress
  11. Suncokret
  12. Ona
  13. Dvi strane medalje
  1. Katarza (video)
  2. Blues za moju majku (video)
  3. Banana Split (video)
  4. Egoskopija (video)
  5. Vatra je đava (video)

  Globalno zatupljenje – Paket za preživljavanje” je drugi album ST!llnessa kojim se oni ne odmiču previše od zvuka prezentiranog na svojem prvijencu. Suvereno vladanje vještinom reggae-dancehalla u kombinaciji s mišićavošću Rage Against The Machine i ovaj put je podrška za bujicu riječi MC-a Ivana Jurića Yurija.

  Premda plovi istim kursom, album je u svakom pogledu napredak u odnosu
  na “Sve što znam o životu je odabrao Đelo Hadžiselimović“.

  Yuri je i prije bio odličan MC, no u međuvremenu je postao i bolji tekstopisac. Protest i bijes protiv sistema (mašine) ovaj put je precizniji i gađa konkretnije mete. Sveopća komercijalizacija je u posljednje vrijeme do kraja otkrila svoje pravo lice i time zauzela ulogu glavnog neprijatelja za suvremene buntovnike.

  ST!llness kao inspiraciju za novi album navode i ovogodišnje studentske prosvjede te ustaju protiv trivijaliziranja problema i vladavine sprege kapitala, medija i politike koja pod okriljem liberalizma cenzurira svako slobodno mišljenje.

  Muziku podržava

  Slično kao i tekstovi, i glazba je sažetija i zaokruženija. Dok su pjesme na prvom albumu imale razvodnjene konture i puno međusobno sličnog jammanja, na novom imaju jasnije određene pojedinačne osobnosti. Ritam sekcija pumpa već spomenute mišićave plesne ritmove uz dodatak afričkih udaraljki, gitare su zadužene za melodije, klavijature dodaju malo ‘duše’, a tu su i povremeni skrečevi kao podrška repanju. Prepoznatljivi zvuk osiguravaju promjene dinamike unutar pjesme i dramatičnost postignuta efektom jeke.

  Guzotres“, na kojem gostuje MC Popay, je tako ‘udri brigu na veselje’ dancehall na koji ćemo svi skakati na koncertima. “Gengst!ll” je najfankastičnija stvar u dosadašnjem opusu benda te donosi njihovu mini-biografiju na način suprotan od klasičnog reperskog kurčenja, ali i dalje ponosan. “Ludilo plan” opjevava zvuke i mirise današnje Dalmacije: more, vino, brnistru, oleandre, sunce, ali i ulični asfalt.

  Nekoliko pozitivnih pjesama koje žele ukazati kako su sve naše brige uglavnom zapravo male, su u sukobu sa onima koje pjevaju o truleži modernog društva, od kojih je najbjesnija “Jebe me“. Ponekad se svako osjeća da ga ‘kad malo bolje pogleda, jebe sve odreda’, te će ova stvar odlično doći za ispuštanje ventila.

  Digni glas” bi se trebala puno vrtjeti u ovo (ili bilo koje drugo) predizborno vrijeme, dok bi ljupka posveta muzici “Ona” mogla poslužiti kao himna za naš web-magazin. Album zaključuje Yurijeva intimna solo-recitacija “Dvi strane medalje“, koja je pomalo pretjerana za slušatelje, ali ne može se zamjeriti Yuriju ako je trebao olakšati dušu.

  Uz album dolazi i DVD sa dosadašnjim spotovima (s prvog albuma) grupe te snimke njihovih nastupa iz Doma sportova gdje su nastupili kao predgrupa TBF-u i s nastupa u zagrebačkom Boogaloo Clubu.

  Svojim drugim albumom ST!llness su potvrdili plasman u prvu ligu domaćeg rocka. Vjerujem da neće imati problema s osiguravanjem opstanka u tom rangu.

  Muziku podržava