Potencijalni nasljednik Leonarda Cohena

  1081

  Dan Michaelson and The Coastguards

  Saltwater

  Datum izdanja: 09.03.2009.

  Izdavač: Memphis Industries

  Žanr: Indie Pop, Indie Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ease On In
  2. Now I’m A Coastguard
  3. I Was A Gentleman
  4. Old Friends
  5. Bust
  6. The Letter
  7. Crackling On The Floor
  8. Oh Hetty
  9. Your 2nd Man
  10. Love In Line

  Jedan od najboljih malih bendova koji dolaze iz Britanije su svakako londonski Absentee koji je svojom glazbom i uvrnutim tekstovima očarao mnoge, a osim toga imaju i izvrsni vokal u vidu Dana Michealsona.

  Nakon nekoliko EP-a i studijskih albuma Absenteea, Dan je sakupio niz pjesama koje nisu odgovarale mentalitetu matičnog benda (bolje rečeno, ostatak benda ih je odbacio) pa je nakratko pobjegao od njih, osnovao novi bend s prijateljima iz bendova The Magic Numbers, The Broken Family Band, Rumble Strips i Fields pod nazivom Dan Michaelson and The Coastguards s kojim je mogao iznijeti sve svoje nove ideje. I dobro je da je to napravio, jer je album ponovno osebujno iskustvo koje je vrijedno svake pažnje.

  O izvanrednom baritonu Dana Michealsona već sam nekoliko puta pričao putem recenzija za albume Absenteea, ali i na “Saltwateru” moram istaknuti da je to glavna odlika cijelog izdanja. Njegov glas je sličan onom Leonarda Cohena pa lakoćom interpretira svaku pjesmu na pravi način, bilo da je neka laganija balada, bilo da je nešto bržeg ritma.

  Razlika između Dan Michaelson and The Coastguardsa i Absenteea leži u još jednostavnijim melodijama i ritmovima koji su potom na sličan način obojani orkestrom i trubačima. Baš se trubači u nekoliko pjesama na “Saltwateru” izdižu do prave mjere pa je tijek pjesama vrlo fluidan.

  Muziku podržava

  Osim uz Cohena, “Saltwater” bi našao svoje utočište u mnogim sličnim kantautorima, počevši od Cavea i Willa Oldhama pa sve do npr. The Nationala u mirnijim momentima. Osnova svake pjesme je interpretacija stihova koji u ovom slučaju nisu toliko ‘bolesni’ kao kod Absenteea, a to je ono što Danu najbolje leži uz napomenu da je našao odlične instrumentaliste koji su mu pomogli iznijeti ideju na pravi način.

  Preslušavanjem albuma nekoliko pjesama odmah ulazi u uho, poput teške balade “I Was A Gentleman” koja se podosta referira na Cohena, predivne laganice izvrsnog teksta “Old Friend” ili dramatične “Bust” za koju je i snimljen video broj, a koja govori o najdražoj autorovoj temi, ljubavi, vezama i kompleksnosti međuspolnih odnosa.

  “Saltwater” je pravi baladni album prepun iznimnih emocija i prelijepih stihova koji često potiču na razmišljanje. Uz perfektnu interpretaciju kakvu ima vođa benda, nije teško uhvatiti moment sentimentalnosti i zaljubljivosti koji se odlično osjeća tijekom cijelog albuma, od prve do posljednje pjesme.

  Kada bih uspoređivao ovaj album s matičnim Absenteeom, drago mi je da je “Saltwater” nastao jer se malo, ali ne previše, razlikuje od spomenutih, uz to ima nevjerojatnu lakoću protočnosti, iako se radi isključivo o mirnijim temama što se inače rijetko događa (u tom pogledu bih mogao povući paralele s posljednjim albumom Richarda Hawleya). Iako zaostaje za genijalnim “Schmotime“, “Saltwater” je debelo iznad “Victory Shortsa” što ga svrstava u jedne od najosebujnijih albuma u ovoj godini. Ne vjerujete? Samo je jedan način da se uvjerite…

  Muziku podržava