Posveta za 1967.

  601

  Mayales

  Simbol za Sunce

  Datum izdanja: 22.04.2017.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Alternative, Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Među tajnim tajnama
  2. Danas smo happy
  3. Malena
  4. Srijeda
  5. Dsh
  6. Bum bum bum
  7. Najbolji smo
  8. Simbol za Sunce
  9. Roadie
  10. Dođi tu
  11. Most
  12. Zlatne note
  13. Što je ostalo iza nas
  14. Momcima s plaže

  Sastav Mayales je ušao kreativnu hiperprodukciju. Između nastupnog albuma “Svima želim raj za sve” i “2” proteklo je 13 godina, a između “2” i njihovog novog uratka “Simbol za Sunce” – samo pet.

  Simbol za Sunce” je jasno postavljena kolekcija pjesama: Petru Beluhanu, Vladi Mirčeti i drugim pridruženim članovima su uzor bili pedesetak godina stari nosači zvuka, načinjeni od djece cvijeća za djecu cvijeća. Na “Simbolu za Sunce” je more eha, gargantuanske su doze distorzija, a višeglasja ima kao da su im je rastao umjesto korova oko kuće.

  Muziku podržava

  Bez obzira što Mayalesi ne haju za moderne trendove u pop-muzici, opet su načinili toplu i vedru ljetnu ploču zbog koje se isplati kupiti kabriolet, da tijekom preslušavanja albuma u vožnji vjetar vijori kraj slušatelja za potpuni glazbeni ugođaj.

  Stilski “Simbol za Sunce” je sličan “dvojci”, jedino što se ekipa djelomično promijenila: osim Beluhana i Mirčete, od društva iz ‘prošlih dana’ ovdje se motaju Viktor Lipić, Valerija Nikolovska, Ivan Levačić, zatim Ivana Rushaidat, koja gostuje tu i tamo, pa i na zaključnoj “Momcima s plaže” (je li to posveta The Beach Boysima ili domaćim osvajačima srdaca naivnih strankinja, tko će ga znati).

  Coca Muratovića je za produkcijskim stolom zamijenio dvojac Jura & Pavle iz Svadbasa, a Petru i Vladi je autorski i svirački pripomogao mladi Luka Geček, a tu su još i Edi Grubišić te Roni Nikolić kao instrumentalisti koji će iznositi dio sviračkog posla u kontekstu uživo.

  Naravno, bez gostiju kod Mayalesa ne ide, tako da su svoj obol ovom albumu dali Tereza Kesovija (recital na “Roadieju”) i Zoran Čalić (nekadašnji član Majki).

  Rezultati su (opet) više nego dobri: osim aktualnih singlova “Roadie” i “Danas smo happy“, “Malena” je potencijalni ljetni hit (bit će snimljen spot), a vrhunac albuma su akustična “Zlatne note” (posvećena preminulom Anti Perkoviću) i otrežnjujuća, kristoffersonovska “Što je ostalo od nas“, koje su sjajan kontrapunkt zezanju, manje ili više uvrnutom humoru (osobno, nisam uspio shvatiti “Najbolji smo”) i vedrim tonovima na albumu.

  “Simbol za Sunce” bi trebao dolaziti s uputama za korištenje: položaj tijela za slušanje ne može biti bilo kakav, nego obavezno ležeći ili poluležeći, u prirodi, dok je sunčano i toplo, bez oblaka, s tamnim naočalama, sa strogo zabranjenim razmišljanjima o napornim stvarima: o političkoj sceni u Hrvatskoj, o plaćanju svih režija ili pak o približavanju Trećeg svjetskog rata.

  Ovaj album jako dobro uvjerava slušatelja da je nekad bilo bolje i bezbrižnije i da je nekad bilo manje svinjarija nego sada. Eskapizam je tako uvjerljiv kod Mayalesa.

  Muziku podržava